För dig som vill välja eko

Bra ekologiska varor

Vill du hjälpa till att främja den biologiska mångfalden, djurens naturliga beteende och begränsa spridningen av kemikalier i miljön? Välj då gärna ekologiska varor om du kan. Här är fem varor som är en bra början om du vill börja någonstans.
Tips: lär dig mer om bäst före datum!

Bra ekologiska varor

  1. 1. Bananer

    Bananplantage är känsliga för sjukdomar och insektsangrepp. På en ekologisk odling används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och i första hand organiskt gödsel. Bra för människorna som arbetar i odlingen och djur och natur runtomkring!

  2. 2. Mejeriprodukter

    Väljer du ekologiska mejeriprodukter så har kossorna fått vara ute och beta mycket och bara ätit ekologiskt foder. Det innebär att fodret har producerats utan GMO eller naturfrämmande bekämpningsmedel. Det är bra för artrikedomen av flora och fauna!

  3. 3. Potatis

    Vi gillar potatis och äter massor av den varan i Sverige. Och väljer du ekologiska knölar gör du något bra för miljön och för den biologiska mångfalden. Då kan du vara lugn med att potatisen du äter har odlats på åkrar där naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte har använts.

  4. 4. Kaffe

    Ekologiskt kaffe odlas i sin naturliga miljö vilket är i skuggan under högre träd i uppvuxen skog. Inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används. Bra för miljön och bra för odlaren!

  5. 5. Kött

    Djur som vuxit upp på ekologiska gårdar har fått utlopp för sitt naturliga beteende och de har fått äta ekologiskt foder, gräs och annat grovfoder. Så om du vill – köp ekologiskt kött, och om det inte finns kan du välja svenskt naturbeteskött eller kött från svenska gårdar.

FAKTA

Fem skäl till att välja ekologiskt

  1. Bra för biologisk mångfald
    Ekologiska odlingar kan bidra till att öka den biologiska mångfalden genom att det blir fler arter av växter, fåglar och pollinerare på ekologiska gårdar.
  2. Schysst djurhållning
    På ekologiska gårdar vill man ge djuren en så naturlig miljö som möjligt. De har gott om plats att beta och böka, och får ekologiskt foder att äta.
  3. Inga naturfrämmande bekämpningsmedel
    Ekobönderna använder inga naturfrämmande bekämpningsmedel: bra för odlaren, dig och naturen.
  4. Inget konstgödsel
    På ekogårdar används så långt möjligt organiskt gödsel, vilket bidrar till gårdens kretslopp. Att låta djur ”tillverka” gödslet minskar bruket av fossila bränslen.
  5. Spara på resurser 
    På ekologiska gårdar tar man vara på vad platsen har att ge. Man använder och återanvänder, för att så långt det är möjligt skapa ett eget kretslopp. 

Artiklar (1531)

Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.

Matskola

Drakfrukt - allt du behöver veta

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.

Matfakta!

Det här visste du inte om tomat

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.