Förklädet är på, brödformen är smord och alla ingredienser står framme... Förutom sirapen för den är slut. Vad gör man då? Här tipsar vi om vad du kan använda istället för sirap när du bakar.
Det går bra att välja vilken färg (vit/ljus/mörk) på sirapen som helst. Det som kan påverkas är smaken. Den mörka smakar mest och den vita minst. Funktionen är exakt samma oavsett färg. Till brödbakning passar mörk sirap bäst för den ger en fylligare smak.
Det går bra att byta ut sirap mot honung när du ska baka exempelvis bröd, kola och småkakor. Smaken kan naturligtvis bli annorlunda än med sirap.
Glykossirap är mindre söt och ska användas till till exempel godis och glass. Glykossirap hämmar kristallisering (socker kristalliserar sig om man rör i den när den kokar. Så när man till exempel kokar kola så vill man kunna röra i smeten så man tillsätter glykos för att den inte ska kristallisera sig.