5 finfina fiskrecept
Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Höst och vinter anses vara den bästa säsongen för gös och abborre. För den som inte fiskar själv eller känner en fiskare är tillgången oftast god i butikens färska fiskdisk, eller spana efter MSC-märkt gös i frysdisken. Just nu pågår också försök att odla svensk abborre – bland annat i ett gammalt grisstall!
Lax, torsk, kolja och sej i all ära, det finns betydligt fler fiskar att upptäcka och laga goda rätter av. Särskilt när det vankas finmiddag – då är gös eller abborre ett utmärkt val. Här hittar du förslag på några läckra recept
Mindre gösar förväxlas ibland med abborre. Fiskarna är kusiner med varandra och därmed rätt så lika i smak och konsistens.
Abborre är en av de vanligaste sötvattensfiskarna i Sverige. Den trivs även i bräckt vatten längs östersjökusten. Sportfiskare gillar abborre, men den är också en viktig matfisk. Fisken trivs i stim och täta bestånd av småabborrar kallas för tusenbröder.
"Medelpads landskapsfisk är lätt att känna igen på den grönskimrande kroppen med två större ryggfenor, vackert röda bukfenor och flertalet tvära ränder."
Vet du förresten varför abborren är randig? Det sägs att Sankte Per tappade nyckeln till himmelns port i insjön Vassalen och att han bad abborren hämta upp den. Men abborren vägrade, vilket gjorde de andra fiskarna så arga att de slog hen randig över hela kroppen. Måhända är det också härifrån som ordspråket ”ränderna går aldrig ur” har sitt ursprung.
Det magra fiskköttet är fast, vitt och sägs vara som godast när abborren väger strax under ett halvt kilo. Många föredrar abborren "byxad", som är ett sätt att filea fisk som ger en byxliknande form samtidigt som fisken blir helt benfri. Även rommen anses vara en delikatess; friterad, stekt eller kokt i soppor.
Smakrik och smart sommarmat utan stress, det brynta smöret med matjes och lök kan göras en stund i förväg. Hittar du ingen gös så går torsk eller abborre precis lika bra.
Gös med brynt matjessmörEn smidig fiskrätt där mycket går att förbereda – sedan är det bara att lägga fisk och grönsaker på grillen. Den kalla varianten på hollandaise får smak av nötigt brynt smör. Genom att först lägga gösen i en rimningslag blir den perfekt i sälta och konsistens.
Lättrimmad gös med morötter och brynt smör-hollandaiseEtt tjusigt recept på gös med potatismos. Du lagar fisken i ugn med smör, fond och vitt vin. Gör en smakrik sås av bland annat grädde, ägg och citron och servera den till gösen och det krämiga moset!
Gös Ebba BraheSenaps- och dragonmarinerad abborre är en rätt utöver det vanliga. Marinaden gör du enkelt av dijonsenap, gräddfil och dragon. Stek filéerna gyllenbruna i smör och servera med pressad potatis och en fräsch grönsallad.
Senaps- och dragonmarinerad abborreHärligt knaperstekt abborre med en vitlöksaioli och spännande selleri frites! Garnera med en rejäl skiva citron och en dillkvist. Du har rätten klar på under 45 minuter!
Klockargårdens knaperstekta abborreGösen är lite längre och färglösare än abborren. Arten ser mycket bra i mörker, vilket gör att den lätt kan smyga sig på sitt byte. Västmanlands landskapsfisk kan bli upp till 130 centimeter lång och över 20 år gammal. Den trivs bäst våra största insjöar, men förekommer längs hela den svenska ostkusten, och kan väga upp till 15 kilo.
Köttet från gös är en ren delikatess. Fast, magert och välsmakande. Bäst anses gösen vara på höst och vinter, när det är kallt och den simmar på djupa vatten.
Gösfisket i Hjälmaren var det första sötvattensfisket i Sverige och världen att bli MSC-certifierat. MSC står för Marine Stewardship Council och är en hållbarhetsmärkning för vilda fisk- och skaldjursbestånd. Hjälmaregösen har varit MSC-märkt i snart tio år och har blivit en populär råvara bland många svenska kockar och krögare. Den exporteras även flitigt till olika länder, inte minst Tyskland.
Våren 2015 lanserades MSC-märkt gös från Hjälmaren i ICAs egna sortiment. ICAs hjälmaregös kommer från ett småskaligt fiske och fileas för hand. De fina gösfiléerna väljs ut med omsorg, så att du kan tävla hemma mot vilken fiskekrog som helst.
Per Eke-Göransson och storebror Claes på Åbylunds säteri i Östergötland tröttnade på att vara grisbönder. Det var varken särskilt lönsamt eller utvecklande längre. Men vad göra i stället? Svaret fick de på en lantbruksmässa i Tyskland – och grisstallet byggdes om till abborrodling.
– En forskare som föreläste på mässan berättade att Sverige är minst i Europa på fiskodling, och Europa är minst i världen – trots all lax som odlas i Norge. Störst är Asien, med Kina i spetsen, berättar Per Eke-Göransson.
Varannan fisk som äts i dag är odlad, och branschen växer så det knakar. Bröderna såg potentialen. Under ett antal år hade abborrodling pågått i den östgötska skärgården och de kom i kontakt med personerna bakom det numera avslutade projektet Abborrös. Det gamla grisstallet byggdes om till abborrodling som nu har varit igång sedan våren 2014. Fisken odlas på försök i ett slutet system som kallas för RAS, recirculating aqua system. Det är ett hållbart vattenbruk och fungerar lite som ett reningsverk.
– Med ett slutet system som detta blir fisken helt fri från gifter och tungmetaller, förklarar Per.
Än så länge rör det sig inte om några storfångster utan små volymer pinfärsk abborre som säljs till tre krogar i närområdet. Men det är bara början.
– Vi har kapacitet att odla cirka 30 ton abborre om året, vilket motsvarar runt 10 ton abborrfilé, och får vi snurr på det här vi har lokaler nog att växa ännu mer, avslutar Per.
Det här är en sammanfattning av artikeln ”Från knorr till fena” som publicerades i tidningen Buffés septembernummer 2015. För att läsa artikeln i sin helhet, klicka här och bläddra fram till sid 24-25!
Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!
I en restaurerad ladugård i Västergötland ligger Qvänum mat och malt – det lilla bryggeriet som skapar stora smaker.
Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.