Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lättrimmad gös med morötter och brynt smör-hollandaise

En smidig fiskrätt där mycket går att förbereda – sedan är det bara att lägga fisk och grönsaker på grillen. Den kalla varianten på hollandaise får smak av nötigt brynt smör. Genom att först lägga gösen i en rimningslag blir den perfekt i sälta och konsistens.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rör ihop salt och vatten till rimningslagen i en bunke tills saltet löses upp. 
  2. Lägg ner fisken i lagen och låt rimma i kylen 1 timme.
  3. Brynt smör-hollandaise: Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt. Rör ner smöret, lite i taget, i crème fraichen under omrörning. Blanda ner citronskal och citronjuice. Smaka av med salt. Ställ i kylen.
  4. Dela citronerna på mitten. Skär bort blasten från morötterna och skölj dem noga.
  5. Lyft upp fisken ur lagen och torka torr med hushållspapper.
  6. Pensla morötterna med olja. Krydda med salt och peppar.
  7. Grilla morötterna runt om tills de är nätt och jämnt mjuka och har fått fin färg. 
  8. Grilla citronerna med snittytan nedåt tills de fått färg.
  9. Pensla fiskfiléerna med olja på båda sidor, grilla med skinnsidan mot gallret, eller i halster, 5–10 minuter.
  10. Lägg morötter, fisk och citron på ett fat, och bjud med hollandaisen. Garnera med dill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfritt matfett och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett och ersätt crème fraiche med Imat fraiche eller Sour supreme (innehåller soja).

Tips

Grilla gärna små fiskfiléer i halster. Även tunna eller tunt skivade grönsaker passar att lägga i halster. Pensla såväl fisk som grönsaker med olja innan de läggs i halstret.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g gösfilé med skinn (eller torsk)
  • 2 citroner
  • 2 knippen morötter (à ca 400 g)
  • rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • färsk dill till garnering
Rimningslag
  • 1 msk salt
  • 5 dl vatten
Brynt smör-hollandaise
  • 50 g smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1834 kJ / 439 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer