Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Gös med brynt matjessmör

Smakrik och smart sommarmat utan stress, det brynta smöret med matjes och lök kan göras en stund i förväg. Hittar du ingen gös så går torsk eller abborre precis lika bra.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt.
  2. Plocka dillen och spara kvistarna.
  3. Skrubba potatisen och koka den mjuk med dillkvistarna i lättsaltat vatten.
  4. Skala, dela och finhacka löken. Finhacka hälften av den plockade dillen. Skala citronen med kniv och skär ut hinnfria filéer. Hacka matjessillen.
  5. Lägg lök, hackad dill, citronfiléer och sill i kastrullen med det brynta smöret.
  6. Skär gösen i portionsbitar. Stek dem i smör i en stekpanna på hög värme. Krydda runt om med salt.
  7. Koka upp sillsmöret. Skeda det över fisken och potatisen på tallrikar. 
  8. Garnera med resterande dill och ev gräslöksblommor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Innehåller mjölkprotein.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 100 g smör
  • 1 kruka dill
  • 700 g färskpotatis
  • 1 gul lök
  • 1 citron
  • 100 g matjessill
  • 700 g färsk gösfilé
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • ev blommor av gräslök till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2341 kJ / 559 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept