Matpionjärerna – Gårdsfisk
Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.
I en restaurerad ladugård i Västergötland ligger Qvänum mat och malt – det lilla bryggeriet som skapar stora smaker. Här bryggs öl efter säsong med hållbarhet som riktlinje och förhöjda restaurangmenyer som mål.
Året är 2004 när de två mat- och dryckeskännarna Claes och Annica Wernerson flyttar in på Gategården i Badene, Västergötland, ett stenkast från Claes barndomshem. Här har ladugården lämnats åt sitt öde och det mesta är förfallet. Men paret ser en framtid i den gamla ladugården och Qvänum Mat & Malt tar sin början. I den nu restaurerade ladugården huserar idag det lilla bryggeriet som förser förnäma Stockholmsrestauranger som till exempel Operakällaren, Frantzén och Tennstopet med öl och sprit, och vars verksamhet genomsyras av ägarnas passion för både mat och dryck.
– Det som utmärker oss är att vi jobbar utifrån mat när vi brygger öl, snarare än tvärtom, förklarar Annica.
De smakbalanserade öl- och spritsorterna samt ett gediget hållbarhetstänk har gjort Qvänum Mat & Malt till en favorit bland finsmakare på Systembolaget och hos några av Sveriges främsta kockar.
– Nästan all malt vi använder är ekologisk och svensk och råvarorna kommer från svenska bönder, mycket har sitt ursprung på Varaslätten.
Förutom malt, humle och jäst används vatten från gårdens egen brunn, vilket ger ölet sin unika karaktär. Men även fler, säsongsbetonade smaksättningar används.
– Vi brygger vissa av våra sorter med råvaror i säsong som till exempel ett folköl som smaksatts med rabarber, en porter med hallon, öl smaksatt med palsternacka, salvia och så vidare.
Ett öl som ligger Annica varmt om hjärtat är folkölet Annicas lätta – en ekologisk ale som Annica kämpade länge för att få fram.
– Jag ville göra ett folköl. Men våra bryggare tycker det är kul att göra häftiga starka ölsorter med mycket malt, så det var ingen som nappade. Till sist tog hon saken i egna händer. Annicas lätta blev till – och numera är detta öl en storsäljare.
Idag lägger Annica och Claes mycket tid på att även utveckla bränneriet. Här destillerar man helmaltsbrännvin, gör gin, kryddad snaps och även handsprit.
– Vi gör ett brännvin med kummin, fänkål, enbär och honung och har även provat äpple och egna vindruvor, berättar Annica.
Nyligen tog man också fram en snaps ihop med hamburgerrestaurangen The Barn i Göteborg. Snapsen med smak av äpple, karamell, aprikos, kanel och vanilj som avrundas med en mjuk smak av ekfat fick namnet Månsken. Och just den typen av samarbeten vill Annica och Claes utveckla mer: restaurangtypiska öl- och spritsorter som förhöjer menyn. För det var trots allt där det började – med en kärlek till såväl mat som dryck.
Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Här listar vi våra vanligaste äpplen, säsong och hur du använder dem bäst till bak och mat
Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Vi tipsar om vilken alkoholfri öl som passar till vilken mat och ölsorter till högtider.
Lunch i flytande form - färgglada, mättande och fullproppade med nyttigheter.
Här visar vi steg för steg hur du gör fläderblomssaft och bjuder på recept med fläder.
Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.
En öl är aldrig bara en öl. Här lär du dig om vanligaste ölsorterna och mat de passar till