Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gös Ebba Brahe

Ett tjusigt recept på gös med potatismos. Du lagar fisken i ugn med smör, fond och vitt vin. Gör en smakrik sås av bland annat grädde, ägg och citron och servera den till gösen och det krämiga moset!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Gösfilé: Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Häll på fiskfond, vatten och vin. Täckt med aluminiumfolie. Ugnslaga i ca 15 minuter.
  4. Sås: Häll av spadet och spara. Fräs mjöl och smör utan att det får färg. Späd med ca 3 dl fiskspad (för 4 port) och grädde. Ta från värmen. Vispa ner äggulorna, smöret och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Potatismos: Häll av och mosa potatisen. Värm mjölken. Blanda med potatisen. Rör ner äggulor och smör. Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset i en ugnssäker form.
  6. Höj ugnsvärmen till 250°C.
  7. Häll såsen över fisken och gratinera ca 10 minuter i ugnen till fin färg.
  8. Stek svampen i lite smör några minuter. Vänd ner kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Garnera fisken med det och dill.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden/buljongtärningen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med majsstärkelse, Maizena, utrörd i grädden/vatten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Gösfilé
  • 600 g gösfilé
  • smör till ugnsformen
  • 1 msk konc fiskfond + vatten (1 msk fond kräver 2 dl vatten)
  • 2 dl torrt vitt vin
Sås
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • 2 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Potatismos
  • 1 kg potatis (mjölig sort)
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
Garnering
  • 200 g svart trumpetsvamp (eller kantareller)
  • smör till stekning
  • 1 burk kräftstjärtar (à 360 g)
  • dillvippa
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Torskfilé utan skinn MSC

10 % rabatt

ICA Gott Liv 400 g

Mer info