Gös Ebba Brahe

16
2
Gös Ebba Brahe

Ett tjusigt recept på gös med potatismos. Du lagar fisken i ugn med smör, fond och vitt vin. Gör en smakrik sås av bland annat grädde, ägg och citron och servera den till gösen och det krämiga moset!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2009

Gös Ebba Brahe

Ingredienser

4 portioner

Gösfilé

600 g gösfilé
smör till ugnsformen
1 msk konc fiskfond + vatten (1 msk fond kräver 2 dl vatten)
2 dl torrt vitt vin

Sås

2 - 2 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk smör
2 1/2 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Potatismos

1 kg potatis (mjölig sort)
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk smör
salt och peppar

Garnering

200 g svart trumpetsvamp (eller kantareller)
smör till stekning
1 burk kräftstjärtar (à 360 g)
dillvippa

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden/buljongtärningen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med majsstärkelse, Maizena, utrörd i grädden/vatten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

16

Kommentarer

Peter

2021-01-23

Vid min tillagning tog jag bort kräftstjärtar och adderade istället färska räkor. De färska räkorna la jag på vid garnering efter det att allt var klart i ugnen. Supergott!

Göran

2020-03-18

Det ser ut att bli riktigt gott vilket förstärks av vad näsan skickar för signaler till salivavsöndringen…