Gös Ebba Brahe

13
2
Gös Ebba Brahe

Ett tjusigt recept på gös med potatismos. Du lagar fisken i ugn med smör, fond och vitt vin. Gör en smakrik sås av bland annat grädde, ägg och citron och servera den till gösen och det krämiga moset!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2009

Gös Ebba Brahe

Ingredienser

4 portioner

Gösfilé

600 g
gösfilé
-
smör till ugnsformen
1 msk
konc fiskfond + vatten (1 msk fond kräver 2 dl vatten)
2 dl
torrt vitt vin

Sås

2 - 2 1/2 msk
vetemjöl
2 msk
smör
1 dl
vispgrädde
2
äggulor
2 msk
smör
2 1/2 msk
färskpressad citronjuice
1/2 tsk
salt
1 krm
peppar

Potatismos

1 kg
potatis (mjölig sort)
2 dl
mjölk
2
äggulor
2 msk
smör
-
salt och peppar

Garnering

200 g
svart trumpetsvamp (eller kantareller)
-
smör till stekning
1
burk kräftstjärtar (à 360 g)
-
dillvippa

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden/buljongtärningen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: ersätt vetemjöl med majsstärkelse, Maizena, utrörd i grädden/vatten.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Peter

2021-01-23

Vid min tillagning tog jag bort kräftstjärtar och adderade istället färska räkor. De färska räkorna la jag på vid garnering efter det att allt var klart i ugnen. Supergott!

Göran

2020-03-18

Det ser ut att bli riktigt gott vilket förstärks av vad näsan skickar för signaler till salivavsöndringen…

Testa liknande recept