Hoppa till sidans innehåll

Mat som medicin

Är honung

nyttigt?

Host, host … I förkylningstider är vi många som kurerar oss med honung. Men är honung så nyttigt som vi hoppas och tror? Eller kan honung jämställas med vanligt socker? Vi på ICA har pratat med Sveriges främsta honungsexperter.

– Om honung är nyttigt eller inte? Det beror helt på vilken honung man pratar om. Honung från en naturlig och varierad flora, exempelvis skogshonung, innehåller generellt mer nyttigheter än honung från odlad och icke-varierad flora, exempelvis rapshonung. Och färsk honung är nyttigare än honung som har stått ett tag, säger Alejandra Vásquez.

Alejandra Vásquez, som är teknisk doktor i medicinsk mikrobiologi och forskar på Lunds universitet om nyttiga mjölksyrabakterier i honung, menar att honung är en lika heterogen produkt som vin. 

– Honung kan vara fast eller flytande. Även smak, konsistens och färg skiljer sig åt. Honungens egenskaper avgörs av binas hälsa och vilka blommor som bina hämtar nektarn ifrån, men även av hanteringen.I Frankrike pressar man exempelvis ofta honungen för hand och man värmebehandlar den inte, vilket påverkar honungen positivt, säger Alejandra Vásquez.

Ingemar Fries, professor emeritus i biodling på Sveriges lantbruksuniversitet, lyfter fram manukahonungen från Nya Zeeland som extra nyttig.

– Tester av manukahonungens medicinska egenskaper har fått fina resultat. Nackdelen med manuka är att efterfrågan är cirka 3-4 gånger högre än tillgången. En svensk motsvarighet är ljunghonungen, som är lika effektiv som manukahonungen enligt Alejandra Vásquez forskning, säger Ingemar Fries.

Honung upplevs som sötare än socker

Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma. En annan fördel med honung, jämfört med socker, är att den innehåller en mindre mängd vitaminer och mineraler.

Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.

– Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd. Sådan honung är näst intill omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare. Alternativet är att man återintroducerar levande mjölksyrebakterier i mogen honung, säger Alejandra Vásquez, som är med och utvecklar sådan honung under produktnamnet Doktor Honung.

– Som Alejandra säger, de nyttiga mjölksyrebakterierna dör snabbt. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen. Sannolikt är det en förklaring till att all honung har en viss antibakteriell verkan, säger Ingemar Fries. 

Svensk honung säkrare än importerad

Ingemar Fries anser att honung har en enorm hälsopotential. 

– Det finns dålig evidens kring honungens medicinska egenskaper. En anledning är att honung är en skiftande produkt som inte kan standardiseras. Men det här med tillsatta, levande mjölksyrabakterier, som kan vara effektiva mot streptokocker och multiresistenta bakterier, ser jag som oerhört intressant, säger Ingemar Fries.

Både Alejandra Vásquez och Ingemar Fries tycker att man ska vara försiktig med importerad honung, särskilt om den kommer från ett land utanför EU.

– Det fuskas väldigt mycket med honung. Det är inte ovanligt att den innehåller antibiotikarester, som man har gett bina för att hålla dem friska, säger Alejandra Vásquez.

– Det finns också mycket förfalskad honung på världsmarknaden, alltså konstgjord honung som säljs som riktig honung. Svenska biodlare håller däremot inte på med den verksamheten, med honung från svenska producenter kan man känna sig trygg, avslutar Ingemar Fries.