Det finns många olika typer av färskost, som passar till både salta och söta recept. Mer eller mindre krämiga, och mer eller mindre smakrika. Men vad skiljer dem åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!
Tips. Här hittar du alla våra
recept med färskost!
Har sitt ursprung i Italien och är gjord på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Äts ofta som den är men är även en viktig ingrediens på pizza och i lasagne.
En krämig färskost gjord av avrunnen yoghurt som har sitt ursprung i Mellanöstern. Labneh görs ofta till små bollar som sedan rullas i olika kryddblandningar.
Gjordes från början enbart av fårmjölk, men tillverkas idag även av komjölk. Ricottan har en grynig konsistens och används ofta i rätter som cheesecake och lasagne.
Ett mellanting mellan smör och färskost som görs på mjölk från vattenbuffel, ko, får eller get. Konsistensen är tjock och krämig och osten används ofta som tillbehör till biffar eller bröd.
Tack vare sin milda smak och sin krämiga konsistens används mascarpone ofta i efterrätter, men även istället för crème fraiche i pastarätter. Osten kommer från Italien och framställs av komjölk.
Mozzarella
Klassisk mozzarella tillverkas av komjölk. Den har en mild, mjölkig smak och en slät konsistens. Mozzarellan är inte ursprungsskyddad och kan alltså tillverkas i flera olika länder.
Buffelmozzarella
Buffelmozzarella tillverkas av mjölk från vattenbuffeln. Den har en gräddigare och syrligare smak än vanlig mozzarella gjord på komjölk. Konsistensen är krämigare och mer porös och ytan är slätare och fastare.
Burrata
Burrata är en riktig delikatess! Det är en typ av mozzarella som är handgjord och har ett krämigt, gräddigt inre. Den görs på en blandning av mozzarella och grädde. Namnet kommer från det italienska ordet burro som betyder smör.
... färskost är ett samlingsnamn för ost av oskummad färskmjölk som upphettats till kokpunkten och därefter fått koagulera genom att tillsätta surmjölk eller kärnmjölk?
… färskost kan vara både fastare i konsistensen, som mozzarella, och halvflytande, som till exempel kvarg eller keso?
… färskost främst förknippas med Italien men att även Frankrike, USA och många andra länder bidragit med sina färskostar? Från Frankrike kommer boursin medan USA står bakom cream cheese.