Guide!

Färskost

Det finns många olika typer av färskost, som passar till både salta och söta recept. Mer eller mindre krämiga, och mer eller mindre smakrika. Men vad skiljer dem åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!
Tips. Här hittar du alla våra recept med färskost!

Olika sorters färskost

  1. 1. Mozzarella

    1. Mozzarella

    Har sitt ursprung i Italien och är gjord på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Äts ofta som den är men är även en viktig ingrediens på pizza och i lasagne.

  2. 2. Labneh

    2. Labneh

    En krämig färskost gjord av avrunnen yoghurt som har sitt ursprung i Mellanöstern. Labneh görs ofta till små bollar som sedan rullas i olika kryddblandningar.

  3. 3. Ricotta

    3. Ricotta

    Gjordes från början enbart av fårmjölk, men tillverkas idag även av komjölk. Ricottan har en grynig konsistens och används ofta i rätter som cheesecake och lasagne.

  4. 4. Kajmak

    4. Kajmak

    Ett mellanting mellan smör och färskost som görs på mjölk från vattenbuffel, ko, får eller get. Konsistensen är tjock och krämig och osten används ofta som tillbehör till biffar eller bröd.

  5. 5. Mascarpone

    5. Mascarpone

    Tack vare sin milda smak och sin krämiga konsistens används mascarpone ofta i efterrätter, men även istället för crème fraiche i pastarätter. Osten kommer från Italien och framställs av komjölk.

vad är skillnaden?

Mozzarella, buffelmozzarella och burrata

Mozzarella
Klassisk mozzarella tillverkas av komjölk. Den har en mild, mjölkig smak och en slät konsistens. Mozzarellan är inte ursprungsskyddad och kan alltså tillverkas i flera olika länder. 

Buffelmozzarella
Buffelmozzarella tillverkas av mjölk från vattenbuffeln. Den har en gräddigare och syrligare smak än vanlig mozzarella gjord på komjölk. Konsistensen är krämigare och mer porös och ytan är slätare och fastare.

Burrata
Burrata är en riktig delikatess! Det är en typ av mozzarella som är handgjord och har ett krämigt, gräddigt inre. Den görs på en blandning av mozzarella och grädde. Namnet kommer från det italienska ordet burro som betyder smör.

Recept med färskost

  1. Hemgjord färskost

    1. Hemgjord färskost

    Betyg 4.1 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

    Hemgjord färskost
  2. French toast med ricotta och bär

    2. French toast med ricotta och bär

    Betyg 3.6 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    French toast passar perfekt när du är sugen på en söt och lite lyxigare frukost! I detta recept på french toast brer vi ricotta och marmelad mellan brödskivorna, och steker dem i smet. Servera med bär och lönnsirap för en garanterat god morgon.

    French toast med ricotta och bär
  3. Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarpone

    3. Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarpone

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Färska jordgubbar, mascarpone, mörk choklad och smör som får smälta samman mellan två skivor ljust bröd. Denna grillade efterrättstoast passar lika bra till dessert som till en lyxig frukost. Testa att toppa med olika sorters frukt och bär för att hitta din favorit!

    Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarpone
  4. Desserttaco med mandel, äpple och mascarpone

    4. Desserttaco med mandel, äpple och mascarpone

    Betyg 4.7 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    En ljuvligt god och snygg desserttaco gjord i ett böjt mandelflarn! Flarnet fylls med kanelstekta äpplen och mascarponekräm med vanilj. Toppa med pistagenötter så har du en knaprig och söt efterrätt med en hint av sälta.

    Desserttaco med mandel, äpple och mascarpone
  5. Skaldjurslasagne med ricotta och tomat

    5. Skaldjurslasagne med ricotta och tomat

    Betyg 4.7 av 5.
    72 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Bjud på en lyxig skaldjurslasagne med räkor till middag! I denna lasagne med skaldjur ingår också purjolök, fänkål, vitt vin, spenat, ricotta och körsbärstomater. Lasagnen toppas med parmesan före gräddning.

    Skaldjurslasagne med ricotta och tomat
  6. Ricotta- och spenatbollar i tomatsås

    6. Ricotta- och spenatbollar i tomatsås

    Betyg 3.9 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Vego när det är som godast! För vem kan motstå ricotta- och spenatbollar i tomatsås? Serveras bäst med pasta, basilika och parmesan.

    Ricotta- och spenatbollar i tomatsås
  7. Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella

    7. Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella

    Betyg 4.1 av 5.
    133 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Färsk tortellini i ugn med mozzarella och tomat är en riktigt snabb och enkel middag som lagar sig själv i ugnen! Med allt i samma form minimeras mängden disk. Ruccola och pinjenötter gör rätten komplett.

    Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella
Fakta

Visste du att…

... färskost är ett samlingsnamn för ost av oskummad färskmjölk som upphettats till kokpunkten och därefter fått koagulera genom att tillsätta surmjölk eller kärnmjölk?

… färskost kan vara både fastare i konsistensen, som mozzarella, och halvflytande, som till exempel kvarg eller keso?

… färskost främst förknippas med Italien men att även Frankrike, USA och många andra länder bidragit med sina färskostar? Från Frankrike kommer boursin medan USA står bakom cream cheese.

Artiklar (1546)

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Dubbeldippa!

Gudomliga röror

Röror, dipper, spreads – kärt barn har många namn! Recepten hittar du här.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Bakad brie

Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.

Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.

Matskola

Maränger - så gör du!

Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.