Så gör du falsk burrata
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Det finns många olika typer av färskost, som passar till både salta och söta recept. Mer eller mindre krämiga, och mer eller mindre smakrika. Men vad skiljer dem åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!
Tips. Här hittar du alla våra recept med färskost!
Har sitt ursprung i Italien och är gjord på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Äts ofta som den är men är även en viktig ingrediens på pizza och i lasagne.
En krämig färskost gjord av avrunnen yoghurt som har sitt ursprung i Mellanöstern. Labneh görs ofta till små bollar som sedan rullas i olika kryddblandningar.
Gjordes från början enbart av fårmjölk, men tillverkas idag även av komjölk. Ricottan har en grynig konsistens och används ofta i rätter som cheesecake och lasagne.
Ett mellanting mellan smör och färskost som görs på mjölk från vattenbuffel, ko, får eller get. Konsistensen är tjock och krämig och osten används ofta som tillbehör till biffar eller bröd.
Tack vare sin milda smak och sin krämiga konsistens används mascarpone ofta i efterrätter, men även istället för crème fraiche i pastarätter. Osten kommer från Italien och framställs av komjölk.
Mozzarella
Klassisk mozzarella tillverkas av komjölk. Den har en mild, mjölkig smak och en slät konsistens. Mozzarellan är inte ursprungsskyddad och kan alltså tillverkas i flera olika länder.
Buffelmozzarella
Buffelmozzarella tillverkas av mjölk från vattenbuffeln. Den har en gräddigare och syrligare smak än vanlig mozzarella gjord på komjölk. Konsistensen är krämigare och mer porös och ytan är slätare och fastare.
Burrata
Burrata är en riktig delikatess! Det är en typ av mozzarella som är handgjord och har ett krämigt, gräddigt inre. Den görs på en blandning av mozzarella och grädde. Namnet kommer från det italienska ordet burro som betyder smör.
Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.
Hemgjord färskostFrench toast passar perfekt när du är sugen på en söt och lite lyxigare frukost! I detta recept på french toast brer vi ricotta och marmelad mellan brödskivorna, och steker dem i smet. Servera med bär och lönnsirap för en garanterat god morgon.
French toast med ricotta och bärFärska jordgubbar, mascarpone, mörk choklad och smör som får smälta samman mellan två skivor ljust bröd. Denna grillade efterrättstoast passar lika bra till dessert som till en lyxig frukost. Testa att toppa med olika sorters frukt och bär för att hitta din favorit!
Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarponeEn ljuvligt god och snygg desserttaco gjord i ett böjt mandelflarn! Flarnet fylls med kanelstekta äpplen och mascarponekräm med vanilj. Toppa med pistagenötter så har du en knaprig och söt efterrätt med en hint av sälta.
Desserttaco med mandel, äpple och mascarponeBjud på en lyxig skaldjurslasagne med räkor till middag! I denna lasagne med skaldjur ingår också purjolök, fänkål, vitt vin, spenat, ricotta och körsbärstomater. Lasagnen toppas med parmesan före gräddning.
Skaldjurslasagne med ricotta och tomatVego när det är som godast! För vem kan motstå ricotta- och spenatbollar i tomatsås? Serveras bäst med pasta, basilika och parmesan.
Ricotta- och spenatbollar i tomatsåsFärsk tortellini i ugn med mozzarella och tomat är en riktigt snabb och enkel middag som lagar sig själv i ugnen! Med allt i samma form minimeras mängden disk. Ruccola och pinjenötter gör rätten komplett.
Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella... färskost är ett samlingsnamn för ost av oskummad färskmjölk som upphettats till kokpunkten och därefter fått koagulera genom att tillsätta surmjölk eller kärnmjölk?
… färskost kan vara både fastare i konsistensen, som mozzarella, och halvflytande, som till exempel kvarg eller keso?
… färskost främst förknippas med Italien men att även Frankrike, USA och många andra länder bidragit med sina färskostar? Från Frankrike kommer boursin medan USA står bakom cream cheese.
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Röror, dipper, spreads – kärt barn har många namn! Recepten hittar du här.
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.
Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten
Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.
Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.
Och så får du reda på skillnaden mellan mozzarella, buffelmozzarella och burrata.