Slut på sirap hemma?
Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.
ICAs sötaste nyhet, svensk honung från sommarblommor, fyller inte bara en lucka i butikshyllan utan bidrar också till ökad biologisk mångfald.
Här hittar du alla recept med honung.
När du väljer svensk honung bidrar du till ökad biologisk mångfald i den svenska naturen och främjar svenskt lantbruk. Ett bi flyger i genomsnitt i en omkrets av 2 kilometer runt sin kupa för att samla nektar och pollinerar på sin väg bland annat blåbär, lingon, skogshallon, lind, fruktträd, blommor och spannmål. En av alla biodlare som levererar bulkhonung till ICAs svenska honung är Synnöve Sjösten i Väckelsång.
Vad fick dig att bli biodlare?
– Det började med att jag skaffade ett växthus och skulle börja odla när min man och jag våren 2020 anmälde oss till en nybörjarkurs i biodling. Vi fastnade direkt i binas fascinerande värld och startade med fyra samhällen. Idag är jag yrkesbiodlare på heltid och har 140 samhällen i gång. Biodlaryrket är väldigt roligt men innebär mycket tunga lyft och hårt arbete innan honungen hamnar i burken på butikshyllan.
Vad är det bästa med att vara biodlare?
– Utan bin hade vi inte haft bär och frukt i samma utsträckning. Ett bi lever i genomsnitt fyra-fem veckor under sommaren och varje bi producerar under sin livstid ca en tesked honung. Som mest innehåller ett bisamhälle mellan 60- 80 000 arbetare på sommaren och varje enskilt bi bidrar till vår överlevnad. Det är en ynnest att få arbeta i deras tjänst, se till att de har vatten, är fria från kvalster och inte blir trångbodda.
Tillhör du också gänget som älskar brysselkål? Här har de fått karamelliserats i smör, honung och apelsin (wow så gott!). Den salta, och lite fräscha smaken passar sedan som handen i handsken med potatispurén som smaksatts med Västerbottensost, och även en sallad med allt från aprikoser till hasselnötter i!
Här kommer ett recept på en kryddad feta- och tomatpasta, men fortfarande lika enkel att laga. Här ugnsbakar du istället alla godsaker, som sedan mixas ihop. Och det blir bavettepasta som pastasort. Servera tillsammans med bönor, pinjenötter och sallad.
En spännande tomatmarmelad med smaker från Spanien. Denna marmelad har massor av smak och är kryddad med bland annat vaniljstång, honung, apelsin, stjärnanis och saffran.
Kanel- och honungsbakade äpplen är en enklare variant av äppelpaj eller äppelkaka till efterrätt. Bara klyfta äpplena, strö havregryn och kanel över och ringla med smörblandad honung. Baka i ugn och njut till vaniljglass. Mums!
Kycklinggryta med bönor och citron är en inbjudande och smakrik kycklinggryta, med ljuvligt krämig konsistens, som mättar alla magar mitt i veckan! Grytan gör du av bland annat purjolök, kycklinglårfilé, grädde, sambal oelek, honung och bönor. Servera med nykokt rykande hett ris.
Då behöver du inte få panik för man kan faktiskt ersätta sirap med exempelvis honung.
Varför är manuka honung speciellt? Hur ympar man honung? Vad är en vaxkaka?
Står du och häller honung rätt ner i strupen pga förkylning? Läs då den här artikeln.
På Lillgårdens Bi och Trädgård i Maglasäte utanför Höör i Skåne görs välsmakande honung.
Vad kan jag som gravid äta på kräftskivan? Vår dietist svarar på frågorna.
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!