Hur gör man kroppkakor

Matskola

Att göra egna kroppkakor kräver lite pyssel men är väl värt besväret för det är sååå gott! Vi visar steg för steg hur gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra populäraste recept på allt från klassiska kroppkakor till de med svamp och hasselnötter.
Tips: Här hittar du alla våra recept på husmanskost.

Hemgjorda kroppkakor - steg för steg

  1. En tallrik med ägg, ost och mjöl bredvid en vitlökspress på en marmoryta.

    1. Gör fyllning och smet

    Skär 300 g rimmat fläsk eller bacon i små tärningar. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs fläsket med löken ca 5 minuter tills det får lite färg, blanda ner 1 tsk mortlad kryddpeppar. Pressa 1 kg kokt mjölig potatis i en bunke. Blanda med 1 ägg, 1 tsk salt och 3 dl vetemjöl.

  2. En person knådar deg i en vit skål på en marmoryta.

    2. Arbeta ihop

    Arbeta snabbt ihop potatisen, ägget, saltet och mjölet till en deg.

  3. En person knådar deg på en marmoryta med mjöl.

    3. Forma till rulle

    Forma till en 10 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk.

  4. En person skär en deg i bitar på en yta med mjöl.

    4. Skiva

    Skär i 12 lika stora skivor.

  5. En person håller en degboll med fyllning i handen bredvid flera andra degbollar, en skål med nötter och en sked på en yta.

    5. Fyll och forma

    Lägg en skiva i handen och platta till. Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop. Forma till en boll.

  6. En kastrull med kokande vatten och potatisar står på en elektrisk kokplatta bredvid en hålslev.

    6. Sjud

    Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av kroppkakorna och låt sjuda.

  7. En person håller en slev över en kastrull med dumplings på en elektrisk kokplatta.

    7. Lyft ur med hålslev

    Lyft upp kroppkakorna 10 minuter efter att de flutit upp till ytan. Sjud även resterande kroppkakor på samma sätt.

  8. En stekpanna med små runda maträtter står på ett bord tillsammans med en skål med bär och en liten skål med sås.

    8. Servera eller halvera och stek

    Servera direkt med skirat smör och rårörda lingon, eller låt svalna, halvera och stek i smör innan servering.

Våra bästa kroppkakor

  • Klassiska kroppkakor

    Klassiska kroppkakor

    Betyg 4.5 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer

    Ett härligt recept på klassiska kroppkakor med fläskfyllning. Du gör kakorna av potatis, fläsk, lök, ägg och mjöl. Servera de goda kroppkakorna med skirat smör och saftiga rårörda lingon.

    Klassiska kroppkakor
  • Laxiga kroppkakor

    Laxiga kroppkakor

    Betyg 4 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Ett snabblagat recept på kroppkakor med fyllning av lax! Du gör kroppkakorna av mandelpotatis, ägg, mjöl, lax, rödlök, ost och stenbitsrom. Smakfulla och oemotståndliga.

    Laxiga kroppkakor
  • Kroppkakor av kokt potatis

    Kroppkakor av kokt potatis

    Betyg 4.4 av 5.241 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer

    Överraska familjen med goda kroppkakor som du gör av kokt potatis. Koka kroppkakesmetsbollar med en salt fyllning av brynt fläsk och lök i vatten och servera sedan de rykande varma och mättande kroppkakorna med smält smör och lingonsylt.

    Kroppkakor av kokt potatis
  • Kroppkakor med isterbandsfyllning och brynt smör

    Kroppkakor med isterbandsfyllning och brynt smör

    Betyg 5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Kroppkakor är en husmansklassiker – här fyllda med isterband istället för fläsk och serverade med rårörda lingon och brynt smör. Kroppkakorna gör du av pressad potatis, ägg, salt och mjöl och smaksätter med frästa isterband, lök, kryddpeppar och persilja. Stek i smör. Enklare än du kanske tror!

    Kroppkakor med isterbandsfyllning och brynt smör
  • Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Betyg 4.3 av 5.27 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Sveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.

    Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

Artiklar Visar 1702 stycken

Husmanskosten vi minns

Svensk mathistoria

Ta dig tillbaka med vår samling av klassiska recept på svensk husmanskost.

Tortelloni

Matskola

Vi visar steg för steg hur man gör egen tortelloni och får till magiskt god fylld pasta!

Hemgjord schnitzel

Matskola

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.

Gryner

Guide

Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.

Så gör man hollandaise

Matskola

Här lär du dig steg för steg hur man gör hollandaise och vad hollandaisesås passar till.

Vad vet du om nässlor?

Gott ogräs

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!