Hållbart för framtiden
Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land.
Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Ladda ner guiden i sin helhet eller i fickformat här. Den finns även som app på App Store och Google Play.
Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:
- MSC, Marine Stewardship Council, är en global miljömärkning för att främja hållbart fiske av vilda bestånd.
- ASC, Aquaculture Stewardship Council, är en global märkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. Krav ställs bland annat på arbetsförhållanden, ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsningar av övergödande näringsämnen. ASC grundades 2010 och än är antalet ASC-märkta produkter i handeln begränsat.
- Krav, Kontrollföreningen för ekologisk odling, är ett privat initiativ för ekologisk märkning.
Rött ljus = rödlistning?
Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende
på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.