En torkad svamp ska vara riktigt torr och då menar vi knastertorr. Här går vi igenom steg för steg hur du får den perfekt knastrigt supertorr.

Elin Nordström
Tips: Här hittar du alla våra recept med svamp

  • Stor eller liten

    Stora svampar kan med fördel delas på mitten medan små svampar kan torkas hela.

    Svamptips: Pasta med ärtor och champinjonsås

  • Dags att torka

    Ta svampen och bred ut den på ett tidningspapper eller hushållspapper. Ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn. Nu är det viktigt att temperaturen i ugnen inte når över 50 grader. Om ditt svampsjälvförtroende är på topp kan du testa att torka den i ett torkskåp eller någon annan plats där miljön är tillräckligt torr och varm.

    Svamptips: Svampsoppa med feta

  • Rör om

    Under tiden som svampen knastrar till sig i ugnen ska du med jämna mellanrum röra runt den. Svampar vill inte ligga för tätt under torkningsprocessen, då finns det risk att den möglar.

    Svamptips: Ljummen portabello- och linssallad med citronsås

  • Nu snackar vi torrboll

    En färdigtorkad svamp ska vara knastertorr. Så torr att den kan smulas sönder.

    Svamptips: Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling

  • Hur ska svampen bo?

    Bäst trivs den i en glasburk med tättslutande lock.

    Svamptips: Crêpes med karljohanssvamp