Hoppa till sidans innehåll

Sätt färg och smak på din matlagning med saffran – världens mest dyrbara krydda. Vare sig det handlar om söta bullar till jul eller spansk paella året runt!

Foto och styling Nathalie Myrberg och Matilda Hildingsson
Tips: Här hittar du alla våra recept med saffran!

I Sverige är saffran tätt förknippat med jul, och konsumtionen av kryddan når sin kulmen i december då den är nyckelingrediens i julbaket. På senare tid har saffran fått huvudrollen i annat än bullrecept och används för att sätta färg, smak och karaktär på allt från hummus och falafel till grytor och pasta, inte bara i december utan året runt. Prova något av våra 6 smakrika saffransrecept!

 • Saffranspasta med räkor

  Saffranspasta med räkor

  Saffranspasta med räkor är en lättlagad rätt med en fantastiskt fin gul aptitlig färg. Paprika, purjolök och saffran fräses hastigt och vitlök tillsätts därefter. Den krämiga såsen fås då grädden får koka ihop med räkspad. Addera resten av ingredienserna och servera såsen med nykokt pasta.

  - Saffranspasta med räkor

  Spara

 • Saffranscurry med butternutpumpa

  Saffranscurry med butternutpumpa

  Saffran förknippas ofta med högtider, men är en strålande krydda när man vill sätta guldkant på vardagen! Här sätter den smak och färg på en härlig vegetarisk curry med pumpa, kokosmjölk och svarta bönor.

  - Saffranscurry med butternutpumpa

  Spara

 • Lax med saffranskräm

  Lax med saffranskräm

  Denna fiskfilé med den syrliga saffranskrämen på smetana skapar en fantastiskt god smakkombination. Servera den smörstekta fisken och saffranskrämen med nykokt potatis, krispiga haricots verts och fräsch mangold för att göra rätten fulländad.

  - Lax med saffranskräm

  Spara

 • Scones med saffran, russin och citronfärskost

  Scones med saffran, russin och citronfärskost

  Scones med saffran till julfrukost eller fikat efter vinterpromenaden. Dessa gula och härligt doftande scones med saffran serveras med färskost som har en frisk smak av citronskal och citronmeliss. Snabbt går det också, på mindre än 30 minuter har du scones med den klassiska juldoften klara till adventsfikat eller lucia.

  - Scones med saffran, russin och citronfärskost

  Spara

 • Saffransvåfflor

  Saffransvåfflor

  Maxa julstämningen med våfflor som smakar lussebullar. Dessa frasiga saffransvåfflor är inte bara magiskt goda utan även enkla att göra. Servera de gyllengula godingarna med lättvispad grädde och din favoritsylt.

  - Saffransvåfflor

  Spara

 • Saffransfalafel

  Saffransfalafel

  Smakrika och vackra falafel med smak av saffran. Vi kan kalla dem julfalafel om du så önskar! Ett perfekt veganskt tillbehör till julbordet, som vegoalternativ för köttbullar. Välj mandelmjöl för att göra falafelbollarna glutenfria!

  - Saffransfalafel

  Spara