Saffranscurry med butternutpumpa
Saffran förknippas ofta med högtider, men är en strålande krydda när man vill sätta guldkant på vardagen! Här sätter den smak och färg på en härlig vegetarisk curry med pumpa, kokosmjölk och svarta bönor.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2018
Ingredienser
4 portioner
2 schalottenlökar
1 tomat
400 g skalad urkärnad butternutpumpa
3 msk neutral olja
2 msk riven färsk ingefära
1 dl hackad persilja
1 dl hackad koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 påse saffran (à 1/2 g)
2 1/2 dl kokosmjölk
1 1/2 dl vatten
1 msk kokossocker
1 1/2 tsk salt (gärna himalayasalt)
1 förp, kokta svarta bönor (à 380 g)
ca 1/2 msk färskpressad limejuice
1/2 dl frysta eller färska granatäppelkärnor
1/2 dl rostade pumpakärnor
Till servering
ris
limeklyftor
färsk koriander
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Receptet kommer från kokboken Vegansk streetfood av Lamyai Vozzie och Aidah Samphani.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2629 KJ / 628 kCal
Fett30 g
Salt2.99 g
Kolhydrater70 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Blev väldigt gott, grundsmakerna var där men tyckte nog ändå att det behövdes lite extra av vissa! Tog 4 dl kokosmjölk istället för vatten, hela saffranspaketet, mer spiskummin, lite chiliflingor och ca 2 tsk Garam Masala. Blev som en dröm.
Beatrice
2023-10-29halvera koktiden för pumpan
Siv
2022-03-17Jättegott!! Perfekt recept att bjuda på till veganer/laktos- / gluten-intoleranta 👌🏼💖💫
Charlotte
2022-02-05