Tre tips för en perfekt Västerbottenpaj
1. Botten
Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten. Det härliga med paj är att den går att variera på så många sätt. En god pajdeg är en del i detta där vi ställs inför valet av mjöl - grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg, färdig pajdeg eller kanske helt utan pajskal?
Alla sätter sin karaktär på den blivande pajen. Likaså valet av form – ska pajen vara rund eller avlång, hög eller låg?
Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten.
Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i ca 1 timme. Klä sedan formen och nagga pajdegen, förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.
- En god paj tar tid! Ge pajdegen chansen att vila i kylskåpet innan du klär formen.
- Nagga pajdegen för att förhindra att botten reser sig under förgräddningen
- Förgräddningen hjälper till att få den härligt frasiga bottnen och kanten.
- Gör du en hög paj kan det vara en fördel att ”fästa” kanten med hjälp av aluminiumfolié under tiden du förgräddar.
- Om du naggat hål i botten kan du med fördel pensla lite ägg på det förgräddade pajskalet, då stannar fyllningen kvar och blöter inte upp bottnen lika mycket.
2. Fyllningen
Tricket med att få en riktigt god fyllning till sin Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver – och att använda färsk vispgrädde som ytterligare framhäver den unika osten.
I originalreceptet står det 150 g riven Västerbottensost, men det går alldeles utmärkt att ta närmare 300 g Västerbottensost i sin paj – det får plats i en vanlig pajform.
Vispa ihop 3 ägg och 2 dl grädde, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg. Sänk annars temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund tills den stannat av.
- Dubbla mängden ost!
- Låt pajen stå i ugnen tills den stannat av och fått fin färg
- Variera din Västerbottensostpaj! Prova att även fylla den med spenat, savojkål, kantareller eller skinka. Testa även Vindelnrökt Västerbottensost för en ny smakdimension!
3. Tillbehören och toppingen
Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott! Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!
Pajen är också otroligt god att servera den med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.
- Klicka crème fraiche och löjrom på pajen
- Testa goda röror till pajen