En riktigt god Västerbottensostpaj eller västerbottenpaj som det också kallas hör kräftskivan till! Här avslöjar vi hur du gör den perfekta pajen.

Tre tips för en perfekt Västerbottenpaj

1. Botten

Grunden för en lyckad paj är trots allt en god och frasig botten. Det härliga med paj är att den går att variera på så många sätt. En god pajdeg är en del i detta där vi ställs inför valet av mjöl -  grovt mjöl, vitt mjöl, glutenfritt, filodeg, färdig pajdeg eller kanske helt utan pajskal?

Alla sätter sin karaktär på den blivande pajen. Likaså valet av form – ska pajen vara rund eller avlång, hög eller låg?

Originalreceptet för Västerbottensostpaj är gjort med 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk vatten.

Blanda/mixa samman smör och vetemjöl till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den vila i kylen i ca 1 timme. Klä sedan formen och nagga pajdegen, förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader.

  • En god paj tar tid! Ge pajdegen chansen att vila i kylskåpet innan du klär formen.
  • Nagga pajdegen för att förhindra att botten reser sig under förgräddningen
  • Förgräddningen hjälper till att få den härligt frasiga bottnen och kanten. 
  • Gör du en hög paj kan det vara en fördel att ”fästa” kanten med hjälp av aluminiumfolié under tiden du förgräddar.
  • Om du naggat hål i botten kan du med fördel pensla lite ägg på det förgräddade pajskalet, då stannar fyllningen kvar och blöter inte upp bottnen lika mycket. 

2. Fyllningen

Tricket med att få en riktigt god fyllning till sin Västerbottensostpaj är att ta lite mer Västerbottensost än receptet kräver – och att använda färsk vispgrädde som ytterligare framhäver den unika osten. 

I originalreceptet står det 150 g riven Västerbottensost, men det går alldeles utmärkt att ta närmare 300 g Västerbottensost i sin paj – det får plats i en vanlig pajform.

Vispa ihop 3 ägg och 2 dl grädde, tillsätt salt och svartpeppar och rör ned osten. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen stannat av och fått fin färg. Sänk annars temperaturen och låt pajen stå kvar i ugnen ytterligare en stund tills den stannat av.

  • Dubbla mängden ost!
  • Låt pajen stå i ugnen tills den stannat av och fått fin färg
  • Variera din Västerbottensostpaj! Prova att även fylla den med spenat, savojkål, kantareller eller skinka. Testa även Vindelnrökt Västerbottensost för en ny smakdimension!

3. Tillbehören och toppingen

Det klassiska tillbehöret till Västerbottensostpaj är hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom – och det är ju fantastiskt gott!  Håller du dig till de klassiska tillbehören crème fraiche och löjrom tipsar vi om att klicka toppingen uppe på pajen – då blir pajen både fantastiskt god och vacker att titta på!

Pajen är också otroligt god att servera den med olika röror, exempelvis en viltröra med tärnat älgkött eller renfilé eller en svampcrème.

  • Klicka crème fraiche och löjrom på pajen
  • Testa goda röror till pajen

Sju goda pajer med Västerbottensost

  • Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Till kräftskivan eller kanske till födelsedagslunchen? då får du inte missa detta recept på västerbottenpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.

    - Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Spara

  • Västerbottensostpaj med romröra

    Västerbottensostpaj med romröra

    Kärt barn har många namn – Västerbottenostpaj, Västerbottenpaj, Västerbottensostpaj, Westerbottensostpaj, VB-paj m.fl. Visste du att den korrekta benämningen för pajen fylld med den unika, mytomspunna osten är Västerbottensostpaj? Här serveras den med en frisk löjromsröra.

    - Västerbottensostpaj med romröra

    Spara

  • Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    Extra lyxig blir din Västerbottensostpaj om du toppar den med kantareller, löjrom och dill. Till kräftskivan är Västerbottensost och Västerbottensostpaj en självklar del av kräftbordet och med lite extra finess blir denna klassiska paj en given hit!

    - Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom

    Spara

  • Västerbottensostpaj med savoykål

    Västerbottensostpaj med savoykål

    Har du hungriga gäster vid bordet kan du göra din Västerbottensostpaj ännu matigare – fräs savoykål och blanda i fyllningen. Savoykålen har en angenäm smak som gifter sig fantastiskt väl tillsammans med Västerbottensost!

    - Västerbottensostpaj med savoykål

    Spara

  • Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris

    Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris

    Västerbottensostpaj med löjrom och grillad sparris är häpnadsväckande gott och festligt. Du trycker ut pajskalet i portionsformar och garnerar vackert med rom, röd lök och sparris.

    - Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris

    Spara

  • Glutenfri västerbottenpaj

    Glutenfri västerbottenpaj

    Glutenfri västerbottenpaj är lätt som en plätt att svänga ihop. I det här receptet byter du en liten del av smöret mot krämig kvarg vilket gör degen både lättarbetad och något magrare – men minst lika god! Servera gärna med en klick crème fraiche, rödlök och lite läcker löjrom.

    - Glutenfri västerbottenpaj

    Spara

  • Klassisk västerbottenpaj

    Klassisk västerbottenpaj

    En riktigt bra västerbottenpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.

    - Klassisk västerbottenpaj

    Spara