Mat som kräver minimalt med tid i köket och minsta möjliga stresspåslag  – så lyder Jessica Frejs filosofi. I sin nya kokbok Hur lätt som helst visar hon vägen till en enklare och mycket godare vardag! Jessica bjuder Buffé-läsarna på sju recept från kokboken. Vilken blir din favorit?

Recept Jessica Frej från kokboken Hur lätt som helst Styling Linda Ydemar Foto Emma Shevtzoff
Tips: Mer vardagsinspiration hittar du här!

 

Jessica Frej, känd från tv-programmen Sveriges mästerkock, Mitt kök och Nyhetsmorgon, har hunnit släppa en rad kokböcker. Nu har hon släppt sin sjunde kokbok Hur lätt som helst, och precis som namnet antyder är boken fylld med enkla recept och tips som underlättar i vardagen. Med kokboken vill hon hjälpa människor att knäcka koden till det berömda livspusslet och visa att matlagning kan vara väldigt enkelt. Målet är att läsaren ska prova ett nytt recept varje vecka, för att hitta sina favoriter att lägga in i den egna vardagsplaneringen.

 

Enligt Jessica behöver hemlagad mat varken vara komplicerad eller ta särskilt lång tid. Det handlar snarare om att satsa på enkla recept som gör att man slipper känna sig stressad under processen.
– Vet man att det bara kommer ta en kvart att laga maten, då kan man vara lugn den kvarten. Jag vill att man ska ha i sitt muskelminne att det går lika snabbt att laga mat från grunden som att steka färdigköpta köttbullar och koka snabbmakaroner.
För den som ändå tycker att matlagning känns krångligt är Jessicas bästa tips att försöka se stunden som ett tillfälle att vara kreativ och som en paus i vardagen istället för tvärtom.
– Många har svårt att få ihop livspusslet, men jag menar att man bör försöka ha en mer avslappnad inställning till matlagning och göra den till en del av livet. Livet pågår här och nu, även när du lagar mat.

 • Limekyckling med risnudlar

  En fräsch rätt med kyckling i en krämig sås av lime, soja, honung och crème fraiche. Limekycklingen serveras tillsammans med risnudlar. Toppa med persilja och middagen är komplett!

  - Limekyckling med risnudlar

  Spara

 • Bakad risotto med salami

  En risotto som lagar sig själv i ugnen – hur smidigt som helst! Den ugnsbakade risotton täcks av ett lager fänkålssalami som ger härlig sälta. Salamirisotton toppas slutligen med parmesan och färsk timjan efter smak.

  - Bakad risotto med salami

  Spara

 • Pumpaplåt

  Laga butternutpumpa i ugn med chorizo och grönkål! Pumpaplåten toppas med macadamianötter och smulad getost eller fetaost. Mat som lagar sig själv i ugn är en given favorit, det är sen gammalt! Bara att förbereda ingredienserna och ställa in ugnen.

  - Pumpaplåt

  Spara

 • Kantarellpasta med dill

  Denna krämiga pasta är som en försvenskad variant på spaghetti carbonara! Med tagliatelle, kantareller, Västerbottensost och dill kombineras de bästa av svenska smaker. Här får kantarellerna verkligen komma till sin rätt där de spelar huvudrollen i måltiden.

  - Kantarellpasta med dill

  Spara

 • Kolja med kapris, rödbetor och brynt smör

  En gudomlig fiskrätt som passar lika bra till vardags som till fest! Koljan lagas i ugn och serveras tillsammans med kokt potatis, rödbetor och kapris. Ringla brynt smör över och ta smakerna till nya höjder! Toppa med färsk dill och middagen är serverad.

  - Kolja med kapris, rödbetor och brynt smör

  Spara

 • Bakad lax med getost

  Få smaker slår riktigt god och saftig ugnsbakad lax! Laga getostgratinerad laxfilé med russin och pinjenötter till middag ikväll. De söta russinen, krispiga pinjenötterna och den krämiga getosten blir pricken över i. Servera tillsammans med en grönsallad!

  - Bakad lax med getost

  Spara

 • Isterband med gräddstuvad spetskål och dill

  Stekt isterband med stuvad spetskål är comfort food när den är som bäst! Mat som gör att man blir glad oavsett årstid eller dag helt enkelt. Rätten är lätt att laga, och går att variera med olika typer av korv.

  - Isterband med gräddstuvad spetskål och dill

  Spara