Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Bakad risotto med salami

En risotto som lagar sig själv i ugnen – hur smidigt som helst! Den ugnsbakade risotton täcks av ett lager fänkålssalami som ger härlig sälta. Salamirisotton toppas slutligen med parmesan och färsk timjan efter smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala lök och vitlök. Skiva lök, vitlök och selleri tunt.
  3. Fräs lök, vitlök och selleri i smöret ca 2 minuter i en kastrull med lock som tål ugnsvärme. Häll i vatten, buljongtärning, ris, grädde, vin, salt och peppar. Riv över salamin.
  4. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen 30 minuter.
  5. Till servering: Strö över parmesan, timjan och ringla över olja.

För alla

Läs noga innehållet på buljongen.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret och grädden mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Uteslut parmesanosten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Receptet kommer från boken Hur lätt som helst av Jessica Frej.

Tips

En god vegovariant gör du genom att smula ner lite torkade gula kantareller istället för salami innan risotton åker in i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 25 g smör
  • 9 dl kokhett vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl avorioris
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 tunna skivor salami med fänkål
Till servering
  • riven parmesanost
  • färsk timjan
  • olivolja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2280 kJ / 544 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept