Bosarpkyckling - ekologisk, kravmärkt och svensk
I Bosarp har kraven varit benhårda sedan man startade med kycklinguppfödning 1999. Här lever kycklingarna inte bara efter EU:s krav för ekologisk utan även enligt den hårdare KRAV-märkningen.
Det innebär att ungen kläcks i ett stall med värme och får sedan vistas ute, andas frisk luft, picka i gräset och ta sandbad för att hålla fjäderdräkten ren. Fodret är ekologiskt, utan antiobiotike och tillsatser, och kycklingarna växer långsamt och lever dubbelt så länge som andra kycklingar. Kycklingarna blir större och smaken fördjupas på grund av fodret och den långsammare tillväxten.
En KRAV-märkt kyckling:
• växer långsamt och leva längre (dubbelt så länge som en vanligt uppfödd kyckling) samt röra sig fritt utomhus och har gott om plats både ute och inne
• äter ekologiskt foder utan tillsatser och antibiotika
• lever ett liv i små grupper
• får mycket dagsljus, halmbalar och sandbad