Hoppa till sidans innehåll

Vi frågade kryddexperterna på Santa Maria hur man får ut det mesta och bästa av sin kryddhylla. Visste du till exempel att det inte är optimalt att förvara kryddor ovanför spisen? De ska helst stå mörkt och svalt. Mer om det och fler tips hittar du här!

Kryddskola i samarbete med Santa Maria

Värt att veta om kryddor...

 • Vilka är baskryddorna man inte klarar sig utan?

  Oj, beroende på hur bevandrad du är inom matlagning och vad du lagar, men salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en bra start i din kryddhylla.

 • Är det bra att förvara kryddorna ovanför spisen?

  Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt och ovanför spisen kan det ibland vara både varmt, ljust och fuktigt. Ljuset bleker många kryddor och värmen kan påverka hållbarheten negativt så ett bättre alternativ är att placera dem i en kökslåda eller skåp där inte ljuset kommer åt.

 • Hur ska man tänka när man kryddar med torra kryddor?

  Många är lite försiktiga med att krydda för att man känner sig osäker på hur mycket som behövs och det kan se ut som mycket krydda om man doserar direkt ur kryddglaset ner i grytan.
  Ett tips är att först dosera i handen eller i en sked och på så sätt får du en bättre känsla för hur mycket krydda du behöver använda. Dessutom håller sig kryddan fräschare eftersom du inte får in lika mycket fukt som när kryddglaset hålls över den rykande maten.

 • Torkad chili – hur förvaras den bäst?

  Torkad chili kan förvaras under lång tid i rumstemperatur utan problem, en oöppnad förpackning har en hållbarhet på flera månader (bäst före finns på förpackningen), men det är inte farligt att använda torkad chili efter datum för bäst före. Produkten kan ha tappat lite av sin smak och blivit lite hårdare men kan fortfarande användas. Färsk chili ska däremot förvaras i papperspåse i kylskåp för bästa hållbarhet.

 • Färsk eller torkad chili – vad är skillnaden?

  Torkad chili är något helt annat än färsk. När vätskan vandrar ur frukten, väggarna drar ihop sig, ändrar färg och bildar ett sprött skal, då händer det något magiskt med smakerna. Beroende på vilken chilisort det är, framträder smaker av tobak, bär, choklad och lakrits. Och du kan själv välja hur du vill balansera eller förstärka smakerna genom att kärna ur, rosta, mala eller förvälla frukten.
  Läs mer om färsk och torkad chili i faktarutan här till höger.

 • Vad är hett i kryddvärlden just nu?

  Världen börjar upptäcka den etiopiska maten, vars främsta karaktär är välsmakande vegetariska rätter och kryddstarkt kött. Berberekryddan är ryggraden i etiopisk matlagning, där den används som rub för kött, som krydda i grytor, eller till linser och gryn. Den passar även som en bordskrydda när du vill ha extra smak.

 • Och sist men inte minst - din favorit?

  Helt klart kryddblandningen Italian Basilico! Italienska smaker med framträdande toner av chili, basilika och vitlök. Ett måste när du gör din spaghetti bolognese! Hetta upp rapsolja i stekpannan och låt den bli riktigt het, häll sedan i cirka 1-2 teskedar Italian Basilico och låt det få lite färg. Ljuvliga dofter framträder! Denna underbara kryddblandning ger din spaghetti bolognese det där ”lilla” extra.