Hoppa till sidans innehåll

Lakrits är populärare än någonsin. Smaken som länge förknippats med godis, shots och finlandsfärjor har tagit steget in i restaurangköken och dyker upp i alltmer oväntade smakkombinationer. Häng med i Buffés lakritsskola!

Text: Mats Berggren

Vad är vad?

  • Lakritsrot

    Lakritsrot

    Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza, som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran.

    Recept på chokladtryffel med lakrits

  • Rålakrits

    Rålakrits

    Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.

    Recept på lakrits och hallonbräck

  • Lakritspulver

    Lakritspulver

    Lakritspulver är finmalen rålakrits. Fördelar sig jämnt i till exempel glass och godis. Passar även bra att rulla chokladtryffel eller raw food-bollar i.

    Recept på lakrits- och halloncoupe

  • Lakritsgranulat

    Lakritsgranulat

    Lakritsgranulat består av krossad rålakrits. Knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar.

    Recept på rödbetsmarmelad med lakrits