Hoppa till sidans innehåll

Följ med på en smakresa till Indien och Bangladesh med färgstarka, kryddiga och smakrika rätter. Här har vi samlat våra absolut godaste indiska och bengaliska recept, som daal, tandoori chicken och palak paneer.

Tips: här finns alla indiska recept 

  • Vår favoritdaal

    Vår favoritdaal

    Den godaste daalen görs på röda linser, mycket chili och toppas med koriander. Den här mustiga drömmen äter vi gärna varje dag i veckan.

    Daal på röda linser

  • Yoghurtmarinerad kyckling

    Yoghurtmarinerad kyckling

    Har du testat att marinera kyckling i yoghurt? Om inte - gör det nu! Köttet blir mört och saftigt.

    Kyckling i yoghurtmarinad

  • Baingan aachari

    Baingan aachari

    Baingan aachari är en grym kryddig indisk auberginegryta. Riktigt god ihop med en klick raita och naanbröd.

    Auberginegryta "Baingan aachari"

  • Vego tikka masala

    Vego tikka masala

    Man behöver faktiskt inte ha kyckling i allt. Den här vegetariska varianten med blomkål är minst lika god.

    Vegetarisk tikka masala

  • Godaste kikärtsröran

    Godaste kikärtsröran

    Den här masalan är i princip bara kikärter, lök, spenat - och så massor av kryddor. Servera med ris eller släng i dig den som den är med lite gott bröd.

    Masala med kikärter och spenat

  • Den perfekta kycklingcurryn

    Den perfekta kycklingcurryn

    Look no further. Här är det bästa receptet på kycklingcurry. Syrlig smak av yoghurt, färsk ingefära och vitlök får smaklökarna att dansa.

    Kycklingcurry

  • Palak halloumi!

    Palak halloumi!

    Egentligen ska palak paneer innehålla paneerost. Men för den som inte orkar göra det själv så är halloumi ett perfekt substitut. Den salta osten ger gott tuggmotstånd i den krämiga grädd- och spenatsåsen.

    Palak paneer med tomat och halloumi

  • Zucchini vadji – Wok med zucchini

    Zucchini vadji – Wok med zucchini

    Wok à la Bangladesh! Vadji betyder stekt på bengali och serveras ofta som tillbehör till andra rätter men fungerar utmärkt som varmrätt tillsammans med bröd eller ris. I denna vadji har zucchini fått huvudrollen och tillsammans med chili och kryddor är detta en fräsch och färgstark vegetarisk wok full av smaker.

    - Zucchini vadji – Wok med zucchini

    Spara

  • Tandoori chicken

    Tandoori chicken

    Tandoori chicken är en en indisk klassiker där kyckling marineras i yoghurt och massa härliga kryddor som bland annat garam masala, gurkmeja och paprikapulver. Toppa med skivad rödlök och koriander och servera med ris och gurkraita.

    - Tandoori chicken

    Spara

  • Gurkraita

    Gurkraita

    Raita är en traditionell indisk yoghurtbaserad sås med smak av gurka, örter och spiskummin. Den milda och kalla såsen är ett perfekt tillbehör till kryddstarka rätter med uppgift att svalka gommen.

    - Gurkraita

    Spara

  • Bengalisk palak paneer

    Bengalisk palak paneer

    Palak paneer – Kuber av indisk färskost som tillagas i en kryddig tomat- och spenatgryta och serveras med kokt ris och naanbröd. Den populära rätten, som betyder spenat med paneer-ost, har ursprungligen sina rötter i Indien men har i det här receptet fått en bengalisk prägel.

    - Bengalisk palak paneer

    Spara

  • Äggcurry med potatis

    Äggcurry med potatis

    Äggcurry med potatis är bengalisk husman som är populär bland studenter eftersom den är både billig och mättande. En smakrik potatisbaserad curry med kokt ägg som steks gyllene och krispig i en kryddig olja. Servera med ris och ärtor och toppa gärna med rostad lök och koriander.

    - Äggcurry med potatis

    Spara

  • Lax dopiaz - lax i tomatcurry

    Lax dopiaz - lax i tomatcurry

    Lax dopiaz är autentisk hemmamat i Bangladesh med inspiration från kuststaden Cox's Bazar. Laxfilé marineras i en kryddig marinad och tillagas i en het tomatcurrysås med lök. Toppa grytan med koriander och servera med kokt ris och rostad lök.

    - Lax dopiaz - lax i tomatcurry

    Spara