Hoppa till sidans innehåll

Allt du behöver veta om persilja! Vi svarar på hur man bäst förvarar persiljan, om man kan man frysa in den, vad som passar bra ihop med örten och bjuder på recept på en smaskig persiljepesto.

Tips: Här hittar du alla våra recept med persilja!

Förvara persilja

Förvara svalt i kylskåpet eller hacka och frys in.

Allt du behöver veta

Persiljan har sitt ursprung i medelhavsområdet och tillhör en av världens äldsta kulturväxter. I över tusentals år har den gröna örten odlats runt om i Europa, till Norden kom den först på medeltiden. Idag är den en given krydda och smaksättning i den svenska matkulturen. Örten är släkt med dill, koriander och körvel och förekommer i två former: kruspersilja och bladpersilja. Bladen, som innehåller järn och är rika på kalcium och vitamin C, förlorar sina värdefulla smakämnen vid långvarig tillagning och bör därför användas så färska som möjligt eller tillsättas sent i anrättningar.

Extra gott att kombinera med persilja

Fisk
Citron
Vitlök
Potatis

Tips: Friterad persilja

Gör friterad persilja som ett smakrikt fras att garnera med: Värm en kastrull med neutral olja till 170 –180 °C. Plocka blad från persilja och fritera hastigt.

Goda recept med persilja

 • Persiljepesto

  Persiljepesto

  Pesto är den perfekta röran som går att variera på en mängd olika vis. Just detta recept är en persiljepesto med solrosfrön och prästost, helt utan pinjenötter. Servera den hemmagjorda peston till pasta, tomatsallad eller en bit fisk.

  - Persiljepesto

  Spara

 • Green goddess-dressing

  Green goddess-dressing

  Sommarens räddare i nöden! Gör en stor laddning av green goddess-dressingen och ha i kylen. Passar till lamm, fisk, grillade grönsaker eller bara till en stor härlig grönsallad.

  - Green goddess-dressing

  Spara

 • Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili

  Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili

  Pasta aglio e olio är en lakto-ovo vegetarisk pasta i all sin enkelhet! Med vitlök, persilja, chili, olivolja och lite stärkelse från pastavatten lyckas du skapa en krämig pasta. Med andra ord en enkel, snabb och god pasta!

  - Pasta aglio e olio – Spaghetti med vitlök, persilja och chili

  Spara