Krydda med grönt

Odla dina egna örter

Färska örter lyfter både maten och hälsan! Har du dessutom odlat egna örter smakar de extra bra. Vi hjälper dig komma igång med odlingen hemma.
Tips: odla med färdiga fröpåsar.

Tips när du odlar örter hemma

Det är inte svårt att odla egna örter, men det finns några bra saker att tänkta på. Vi listar de bästa tipsen för att komma igång med hemmaodlingen! 

 • Välj tåliga örter

  Är du nybörjare eller saknar du gröna fingrar? Satsa på tåliga örter såsom oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin.
   

 • Plantera örter från affären

  Örter du köper i mataffären är perfekta att äta här och nu, men de är inte anpassade för att hålla hela sommaren. Om du vill förlänga örtens liv – plantera om örten i en större kruka med blomsterjord, klipp ner den och tillsätt lite näring en gång i veckan.

 • Lagom mycket sol

  Ställ örten i ett ljus fönster, en solig uteplats eller på balkongen. Skydda örten mot stekande sol och hård blåst.

 • Vattna regelbundet

  Vattna örten regelbundet, men låt jorden torka upp emellanåt. Ju mer jord i krukan, desto längre klarar sig örten på en vattning.

 • Lagra kryddorna

  Frodas örterna i slutet av sommaren? Skörda allt som återstår med en sax, sprid ut örterna på en tidning och låt sedan torka! Förvara de torkade örterna i burkar, gärna i ett mörkt skafferi. Ett alternativ är att låta örterna stå kvar i sina krukor och se vilka som överlever vintern.

 • Undvik frost

  Rosmarin och lager klarar inte frost. Basilika är en ettårig planta och håller därför bara en säsong, plus att den inte klarar temperaturer under tio grader.

 • Skörda ofta

  Visst är det roligt att se kryddorna växa fram! Men glöm inte att då skörda då och då och njut av örterna i maten. Lycka till!

Artiklar (1551)

So fresh!

Färska örter

Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.

Mythbusting

Myter om jordgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?

Så gör du!

Vika påskhare

Vem vill inte mötas av en gullig påskhare när en går till bords? Såhär gör du en egen!

Pysseldags!

Pyssla med trolldeg!

Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!