Färska örter lyfter både maten och hälsan! Har du dessutom odlat egna örter smakar de extra bra. Vi hjälper dig komma igång med odlingen hemma.
Tips: odla med färdiga fröpåsar.
Det är inte svårt att odla egna örter, men det finns några bra saker att tänkta på. Vi listar de bästa tipsen för att komma igång med hemmaodlingen!
Är du nybörjare eller saknar du gröna fingrar? Satsa på tåliga örter såsom oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin.
Örter du köper i mataffären är perfekta att äta här och nu, men de är inte anpassade för att hålla hela sommaren. Om du vill förlänga örtens liv – plantera om örten i en större kruka med blomsterjord, klipp ner den och tillsätt lite näring en gång i veckan.
Ställ örten i ett ljus fönster, en solig uteplats eller på balkongen. Skydda örten mot stekande sol och hård blåst.
Vattna örten regelbundet, men låt jorden torka upp emellanåt. Ju mer jord i krukan, desto längre klarar sig örten på en vattning.
Frodas örterna i slutet av sommaren? Skörda allt som återstår med en sax, sprid ut örterna på en tidning och låt sedan torka! Förvara de torkade örterna i burkar, gärna i ett mörkt skafferi. Ett alternativ är att låta örterna stå kvar i sina krukor och se vilka som överlever vintern.
Rosmarin och lager klarar inte frost. Basilika är en ettårig planta och håller därför bara en säsong, plus att den inte klarar temperaturer under tio grader.
Visst är det roligt att se kryddorna växa fram! Men glöm inte att då skörda då och då och njut av örterna i maten. Lycka till!
Det är superenkelt att odla egna örter. Här visar vi hur du gör.
Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.
Lär känna dig själv och din perfekta grill i vår grillguide.
Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Återvinn värmeljusen och gör en julig girlang. Julpyssel när det är som bäst!
Här hjälper vi dig stegvis att gör en hemmagjord ljusslinga!