Hoppa till sidans innehåll

Hjärtsallad, gemsallad, little gem – kärt barn har många namn. Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta; som att hjärtsallad är en förädlad isbergssallad. Dessutom bjuds det på recept på grillad sallad.

Tips: Här hittar du fler recept på sallader!

Förvara hjärtsallad

Förvara salladen sköljd i en plastpåse med luft i 1–8 ºC i kylskåp.

Allt du behöver veta om hjärtsallad

Hjärtsallad är en söt liten salladssort som odlas på friland. De små fina huvudena har en diskret nötig smak och består av krusiga, hårt knutna blad. Strukturen är fast vilket gör salladsbladen hållbara och tåliga för både stekning och grillning: Dela bara huvudena på längden, gnid in snittytan med olivolja och salt och stek dem hastigt i en het panna eller grilla på galler. Hjärtsalladen är även god att servera rå och de krispiga bladen fungerar utmärkt som serveringsfat: Plocka bara blad från salladshuvudet och fyll dem med en god salsa eller röra. Lägg gärna bladen i isvatten en stund innan servering för ökad krispighet.

Extra gott att kombinera med hjärtsallad

Olivolja
Citron
Parmesan
Mandel

Goda recept med hjärtsallad

  • Grillad sallad med tahinidressing

    Grillad sallad med tahinidressing

    Att lägga salladen på grillen går alldeles utmärkt! Grilla krispig hjärtsallad tills den fått fin färg och servera tillsammans med en len dressing gjord på tahini. Sommarens godaste tillbehör!

    - Grillad sallad med tahinidressing

    Spara

  • Grillade vannameiräkor i salladsblad

    Grillade vannameiräkor i salladsblad

    Räksallad på ett nytt vis! Grillade vannameiräkor med syrlig sesam- och limemarinerad gurka och het wasabimajonnäs serveras i hjärtsalladsblad. Toppa rätten med koriander och sesamfrön.

    - Grillade vannameiräkor i salladsblad

    Spara

  • Grillad sallad med mango, getost och sojaolja

    Grillad sallad med mango, getost och sojaolja

    De lite fastare sorterna gem- och romansallad är som gjorda för att grilla. Till det blir det färsk mango, getost i form av chèvre, japansk soja och några matskedar rapsolja – mer än så behövs inte för att skapa en grillad sallad som är en smakmässig fullträff!

    - Grillad sallad med mango, getost och sojaolja

    Spara

  • Ljummen grillad sallad

    Ljummen grillad sallad

    Ska du laga mat över öppen eld? Grilla grönsaker och gör en grillad sallad! Lägg gemsallad (hjärtsallad), fänkål, lök, vitlök och körsbärstomater på grillen, en muurikka eller i en stekpanna, servera med grillad citron och toppa med rostade sesamfrön.

    - Ljummen grillad sallad

    Spara

  • Toast med panerad torsk och dillgremolata

    Toast med panerad torsk och dillgremolata

    Servera krispigt panerad torsk på rostat surdegsbröd med sallad och dillgremolata, och du har en enkel och fräsch middag. Gremolatan får smak av dill, persilja, pepparrot och citron.

    - Toast med panerad torsk och dillgremolata

    Spara

  • Grillad sallad med baba ganoushyoghurt

    Grillad sallad med baba ganoushyoghurt

    Dags för grillkväll? Servera en härlig buffé av grillade grönsaker. Lägg blandade grönsaker på grillen, som zucchini, paprika, rödlök och sallad, och servera de varma grönsakerna med grillade pitabröd och en krämig baba ganoushyoghurt.

    - Grillad sallad med baba ganoushyoghurt

    Spara