Allt om hjärtsallad
Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.
Mörkt och svalt i kylskåp
Lägg bladen i iskallt vatten innan servering så blir de extra krispiga.
Servera endiveblad som ett snack tillsammans med en dipp eller röra.
Tillaga endive halverad på grillen.
Strimla ner endive i salladen.
Baka endive i ugnen: halvera och lägg i en ugnsform. Strö över salt, peppar, hackade nötter och ringla över honung. Baka på 175 °C ca 20 minuter.
Endiven är en gulvit eller röd sallad med en karaktäristisk, besk och något pepprig smak som upptäcktes i Belgien redan år 1830. Endivens säregna bleka färg kommer av det speciella odlingssättet som startar naturligt ute på friland för att sedan fortsätta inne i mörka växthus där inget klorofyll kan bildas. Att salladen inte utsätts för solljus är inte bara en förutsättning för dess utseende, utan även för dess goda smak som annars skulle bli nästintill oätligt besk. Endivens krispiga konsistens och vackra form gör den till en uppskattad ingrediens i festliga förrätter och tillbehör, såväl rå som tillagad.
Den krispiga endiven har en karaktärisk besk och pepprig smak. I detta recept serverar vi den i en endivesallad tillsammans med en sötsyrlig senapsvinägrett, vitlök- och smörsteka kikärtor, salt lagrad ost och valnötter.
Endivesallad med rostade kikärtorSalt ost, sötsyrlig grapefrukt och kryddig fänkål är en oslagbar kombination. Baka fetaost gyllene i ugnen tillsammans med honung och servera med tunna skivor av fänkål, endivesallad och fileér av grapefrukt. Toppa med vinägrett.
Bakad fetaost med grapefrukt och fänkålLetar du efter tilltugg till fördrinken? Prova krispig endive-sallad fylld med krämig getost som toppas med knapriga hasselnötter och sötsyrliga grantäpplekärnor. En oslagbar kombination!
Endive med getost, hasselnötter och granatäppleMed inspiration från det svenska köket serveras till middag en klassiker med en tvist – kalvfärsbiffar med ljummen endive- och fikonsallad. Den krispiga endiven bryns där apelsinsaft adderas och det får koka tills den blivit mjuk innan fikon och körvel tillsätts. Perfekt smakkombination ihop med biffarna.
Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsalladVi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Lär dig mer om den gröna godingen och laga mumsiga gurkrecept, från smashad gurka till gurksoppa.
Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Sallad som tillbehör till fågel, fisk, kyckling eller ost hittar du här!