Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.
Mörkt och svalt i kylskåp
Lägg bladen i iskallt vatten innan servering så blir de extra krispiga.
Servera endiveblad som ett snack tillsammans med en dipp eller röra.
Tillaga endive halverad på grillen.
Strimla ner endive i salladen.
Baka endive i ugnen: halvera och lägg i en ugnsform. Strö över salt, peppar, hackade nötter och ringla över honung. Baka på 175 °C ca 20 minuter.
Endiven är en gulvit eller röd sallad med en karaktäristisk, besk och något pepprig smak som upptäcktes i Belgien redan år 1830. Endivens säregna bleka färg kommer av det speciella odlingssättet som startar naturligt ute på friland för att sedan fortsätta inne i mörka växthus där inget klorofyll kan bildas. Att salladen inte utsätts för solljus är inte bara en förutsättning för dess utseende, utan även för dess goda smak som annars skulle bli nästintill oätligt besk. Endivens krispiga konsistens och vackra form gör den till en uppskattad ingrediens i festliga förrätter och tillbehör, såväl rå som tillagad.