Bild laddas
Guide

Endive

Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.

Förvara endivesallad

Mörkt och svalt i kylskåp

Tips

Lägg bladen i iskallt vatten innan servering så blir de extra krispiga.
Servera endiveblad som ett snack tillsammans med en dipp eller röra.
Tillaga endive halverad på grillen.
Strimla ner endive i salladen.
Baka endive i ugnen: halvera och lägg i en ugnsform. Strö över salt, peppar, hackade nötter och ringla över honung. Baka på 175 °C ca 20 minuter.

Allt du behöver veta

Endiven är en gulvit eller röd sallad med en karaktäristisk, besk och något pepprig smak som upptäcktes i Belgien redan år 1830. Endivens säregna bleka färg kommer av det speciella odlingssättet som startar naturligt ute på friland för att sedan fortsätta inne i mörka växthus där inget klorofyll kan bildas. Att salladen inte utsätts för solljus är inte bara en förutsättning för dess utseende, utan även för dess goda smak som annars skulle bli nästintill oätligt besk. Endivens krispiga konsistens och vackra form gör den till en uppskattad ingrediens i festliga förrätter och tillbehör, såväl rå som tillagad.

Smakkompisar

  • Hasselnötter
  • Chèvre
  • Olivolja
  • Citron

 

Goda recept med endive

  1. 1. Endivesallad med rostade kikärtor

    3
    0
    Den krispiga endiven har en karaktärisk besk och pepprig smak. I detta recept serverar vi den i en endivesallad tillsammans med en sötsyrlig senapsvinägrett, vitlök- och smörsteka kikärtor, salt lagrad ost och valnötter.
    Endivesallad med rostade kikärtor
  2. 2. Bakad fetaost med grapefrukt och fänkål

    8
    1
    Salt ost, sötsyrlig grapefrukt och kryddig fänkål är en oslagbar kombination. Baka fetaost gyllene i ugnen tillsammans med honung och servera med tunna skivor av fänkål, endivesallad och fileér av grapefrukt. Toppa med vinägrett.
    Bakad fetaost med grapefrukt och fänkål
  3. 3. Endive med getost, hasselnötter och granatäpple

    7
    0
    Letar du efter tilltugg till fördrinken? Prova krispig endive-sallad fylld med krämig getost som toppas med knapriga hasselnötter och sötsyrliga grantäpplekärnor. En oslagbar kombination!
    Endive med getost, hasselnötter och granatäpple
  4. 4. Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsallad

    14
    2
    Med inspiration från det svenska köket serveras till middag en klassiker med en tvist – kalvfärsbiffar med ljummen endive- och fikonsallad. Den krispiga endiven bryns där apelsinsaft adderas och det får koka tills den blivit mjuk innan fikon och körvel tillsätts. Perfekt smakkombination ihop med biffarna.
    Kalvfärsbiff med ljummen endive- och fikonsallad
Guide

Allt om hjärtsallad

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Bild laddas
Slurp

Fräscha sallader

Vi har samlat ihop supergoda och fräscha recept som vi vågar lova att du kommer att älska.
Bild laddas
Guide!

Kronärtskocka - fakta, tips & recept

Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Bild laddas
Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Bild laddas
Gudie

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Bild laddas
Guide

Gurka

Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!
Bild laddas
Guide

Vitkål

Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Bild laddas
Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Bild laddas
Grönare julbord!

Fräscha sallader till julbordet

Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Bild laddas