Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Det finns många olika typer av färskost, som passar till både salta och söta recept. Mer eller mindre krämiga, och mer eller mindre smakrika. Men vad skiljer dem åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Styling Charlotta Norlén Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept med färskost!

Olika sorters färskost

  • MOZZARELLA

    MOZZARELLA

    Har sitt ursprung i Italien och är gjord på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Äts ofta som den är men är även en viktig ingrediens på pizza och i lasagne.

  • LABNEH

    LABNEH

    En krämig färskost gjord av avrunnen yoghurt som har sitt ursprung i Mellanöstern. Labneh görs ofta till små bollar som sedan rullas i olika kryddblandningar.

  • RICOTTA

    RICOTTA

    Gjordes från början enbart av fårmjölk, men tillverkas idag även av komjölk. Ricottan har en grynig konsistens och används ofta i rätter som cheesecake och lasagne.

  • KAJMAK

    KAJMAK

    Ett mellanting mellan smör och färskost som görs på mjölk från vattenbuffel, ko, får eller get. Konsistensen är tjock och krämig och osten används ofta som tillbehör till biffar eller bröd.

  • MASCARPONE

    MASCARPONE

    Tack vare sin milda smak och sin krämiga konsistens används mascarpone ofta i efterrätter, men även istället för crème fraiche i pastarätter. Osten kommer från Italien och framställs av komjölk.

7 goda färskostrecept

  • Hemgjord färskost

    Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

    - Hemgjord färskost

    Spara

  • French toast med ricotta och bär

    French toast passar perfekt när du är sugen på en söt och lite lyxigare frukost! I detta recept på french toast brer vi ricotta och marmelad mellan brödskivorna, och steker dem i smet. Servera med bär och lönnsirap för en garanterat god morgon.

    - French toast med ricotta och bär

    Spara

  • Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarpone

    Färska jordgubbar, mascarpone, mörk choklad och smör som får smälta samman mellan två skivor ljust bröd. Denna grillade efterrättstoast passar lika bra till dessert som till en lyxig frukost. Testa att toppa med olika sorters frukt och bär för att hitta din favorit!

    - Grillad efterrättstoast med jordgubbar och mascarpone

    Spara

  • Desserttaco med mandel, äpple och mascarpone

    En ljuvligt god och snygg desserttaco gjord i ett böjt mandelflarn! Flarnet fylls med kanelstekta äpplen och mascarponekräm med vanilj. Toppa med pistagenötter så har du en knaprig och söt efterrätt med en hint av sälta.

    - Desserttaco med mandel, äpple och mascarpone

    Spara

  • Skaldjurslasagne med ricotta och tomat

    Bjud på en lyxig skaldjurslasagne med räkor till middag! I denna lasagne med skaldjur ingår också purjolök, fänkål, vitt vin, spenat, ricotta och körsbärstomater. Lasagnen toppas med parmesan före gräddning.

    - Skaldjurslasagne med ricotta och tomat

    Spara

  • Ricotta- och spenatbollar i tomatsås

    Vego när det är som godast! För vem kan motstå ricotta- och spenatbollar i tomatsås? Serveras bäst med pasta, basilika och parmesan.

    - Ricotta- och spenatbollar i tomatsås

    Spara

  • Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella

    Färsk tortellini i ugn med mozzarella och tomat är en riktigt snabb och enkel middag som lagar sig själv i ugnen! Med allt i samma form minimeras mängden disk. Ruccola och pinjenötter gör rätten komplett.

    - Gratinerad tortellini med tomat och mozzarella

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer