UNDER 45 MIN | Medel

Skaldjurslasagne med ricotta och tomat

Bjud på en lyxig skaldjurslasagne med räkor till middag! I denna lasagne med skaldjur ingår också purjolök, fänkål, vitt vin, spenat, ricotta och körsbärstomater. Lasagnen toppas med parmesan före gräddning.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Ansa och skölj purjolöken. Skiva purjolök och fänkål tunt. Fräs purjolök, fänkål och vitlök i smöret på medelvärme ca 5 minuter tills det mjuknar. Häll på vin och låt koka in. Tillsätt spenat och fräs ytterligare någon minut. Krydda hälften av saltet och hälften av pepparn.
  3. Vispa ihop ricotta, grädde, fond och citronskal med resten av saltet och pepparn.
  4. Skiva tomaterna. Varva lasagneplattor med fräset, räkor, såsen och tomater i en smord ugnsform. Avsluta med plattor och sås. Strö över parmesan.
  5. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Gör glutenfri: välj glutenfria lasagneplattor.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde. Byt ricotta mot laktosfri färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och ricotta mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: välj äggfria lasagneplattor.

Tips

Förbered lasagnen och ställ i kylen. Grädda vid servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 purjolök (à ca 250 g)
  • 1 fänkål (à ca 250 g)
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g bladspenat
  • 1 tsk salt
  • 4 krm peppar
  • 250 g ricottaost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk konc hummerfond
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 250 g körsbärstomater
  • 200 g färska lasagneplattor
  • ca 250 g skalade färska räkor
  • 1 dl riven parmesanost

Näringsvärde
Per portion

Energi 3218 kJ / 770 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept