Hemgjord färskost
Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.
Ingredienser
20 portioner
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
Smaksättning
10 soltorkade tomater
5 urkärnade, svarta oliver
5 urkärnade gröna oliver
1 kruka basilika
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här
Tips
Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp. Använd vasslen som degvätska vid bakning. Vasslen går också att frysa.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej! Ungefär vilken fetthalt blir det när man använder 3% respektive 0,5% filmjölk plus gräddfilen? (måste hålla ner fetthalt p g a kranskärlsbesvär) Susanne
Susanne
2024-04-25Kan man använda hemmagjord färskost i en varm ostsås? Jag brukar göra en ostsås med färskost och använder i falsk lasagne.
Marie-louise
2024-04-12Mums! Är den här okej att äta som gravid?
Cecilia
2023-12-21Hej Cecilia! Så länge den inte innehåller några ingredienser som Livsmedelsverket avråder från när man är gravid så ska det gå bra. Läs mer hos Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-22