Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hemgjord färskost

Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm filmjölk och gräddfil till 45-50°C i en kastrull. Häll massan i ett filter (tät silduk eller kaffefilter). Låt vasslen rinna av i kylskåp över natten.
  2. Smaksättning: Finhacka soltorkade tomater, oliver och basilika. Blanda ostmassan med tomat-, oliv- och hälften av basilikahacket och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Forma massan till en rund ost och rulla den i resten av basilikan. Täck och ställ kallt till servering.

Tips

Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp. Använd vasslen som degvätska vid bakning. Vasslen går också att frysa.

Ingredienser

Portioner: 20
  • 1 l filmjölk
  • 3 dl gräddfil
Smaksättning
  • 10 soltorkade tomater
  • 5 urkärnade, svarta oliver
  • 5 urkärnade gröna oliver
  • 1 kruka basilika
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?