Hemgjord färskost

28
9
Hemgjord färskost

Att göra sin egen färskost är inte så svårt som man kan tro. När du gör hemgjord färskost förbereder du filmjölk och gräddfil och smaksätter med oliver, basilika, soltorkade tomater och vitlök. Trevligt och gott.

Hemgjord färskost

Ingredienser

20
1 l filmjölk
3 dl gräddfil

Smaksättning

10 soltorkade tomater
5 urkärnade, svarta oliver
5 urkärnade gröna oliver
1 kruka basilika
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här

Tips

Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp. Använd vasslen som degvätska vid bakning. Vasslen går också att frysa.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

28

Kommentarer

Ida

2022-04-27

min smakar väldigt mycket filmjölk, varför är den smaken så stark?

Serafim

2021-10-07

Jag brukar lägga ett par paket filmjölk, onaka, kefir eller A-fil i ugnen på kvällen och sätta på ugnen på lägsta värme, i min ugn är det 50 grader, och låta det stå över natten. På morgonen är det en perfekt ostmassa som jag stjälper upp i en tät silduk och låter rinna av över en gryta för att samla upp vasslan. Sedan blandar jag med lite vispgrädde och kryddor beroende på vad jag vill göra för slags ost. Jag använder en saftsilanordning ungefär som https://www.clasohlson.com/se/Saftsil-Jonas/p/Pr346746000. Den kan man ställa direkt på grytan.

Carl

2021-03-19

En bra av-vattnings metod i konstruktion. Finns det någon bra sådan?