Hoppa till sidans innehåll

Grapefrukten är inte bara en frukostfavorit, den har också fått sin alldeles egna dag; den internationella grapefruktdagen som infaller den 25 februari varje år. Här får du matnyttig fakta om vår älskade grapefrukt och ljuvliga recept med den!

Grapefruktfamiljen - 3 vanliga sorter

  • Marsh

    Marsh

    Marsh är den vanligaste av de blonda grapefruktsorterna. Den varierar i form från oval till klotrund. Fruktköttet är saftigt och nästan kärnfritt. I början av säsongen är smaken syrlig. När frukten mognar minskar syrligheten och en sötare ton framträder.

  • Ruby Red

    Ruby Red

    Den största av grapefrukterna och den mest odlade sorten i USA. Ruby Red har ett svagt rosafärgat fruktkött som är mjukt och mjällt. Balansen mellan socker och syra är perfekt och dess höga juiceinnehåll gör denna sort perfekt att pressa!

  • Star Ruby/Sunrise

    Star Ruby/Sunrise

    Grapefrukten har olika sortnamn beroende på var den odlas. Star Ruby odlas i USA och grapen kallas för Sunrise när den kommer från Israel.Den har ett högt fruktinnehåll och en syrligt fyllig smak. Fruktköttet är rödrosa.

8 saker du inte visste om grapefrukt

  • Mystik kring grapefruktens ursprung

    Grapefruktens ursprung kommer förmodligen aldrig att helt säkert kunna spåras men vi vet att den fanns på de Karibiska öarna för över 300 år sedan. I slutet av 1600-talet kom Engelska bosättare till Barbados. De hade med sig citrusfrön från sötapelsin och pomelo som de planterade. Den troligaste förklaringen till grapefruktens uppkomst är att en naturlig korsning uppstod mellan båda dessa citrusarter.

  • Blond eller blod?

    Grapefrukter delas in i två grupper − de vita som kallas för blonda och de röda som också kallas för blod. De vita har en mer besk smak i sin syrlighet, medan de röda saknar den beskan och är mer söta.

  • Underdelen är sötare

    Ge underdelen av grapefrukten till din kära. Det är där den sötaste smaken på en delad grapefrukt finns!
    PS. Ovandelen är alltså den del där grapefrukten har hängt i trädet.

  • Ökar vitaminupptaget

    Förutom att grapefrukten är rik på C-vitamin så hjälper den till att öka upptaget av järn, folsyra kalcium och antioxidanter.

  • Fler väljer röda grapefrukert

    Konsumtionen av grapefrukt ligger på en stabil nivå. De sista årens största förändring är att de syrligare blonda/vita ytterligare tappat i popularitet hos konsumenten som istället väljer den beskfria och söta röda. Hela 9 1/2 av 10 grapefrukter som idag säljs hos ICA-butikerna är röda!

  • Bästa sättet att äta grapefrukt

    Bästa sättet att äta en grapefrukt är att dela den på mitten, och skära ut varje klyftbit med tandad sked eller kniv.

  • Behåll och ät det vita lagret!

    De flesta av oss plockar gärna bort det vita lagret som blir kvar på frukten när vi skalat den innan vi börjar äta, men faktum är att vi borde låta det vara kvar. Det är nämligen rikt på antioxidanter och andra näringsämnen, samt lösliga fibrer – vilket kommer att göra att du känner dig mättare samt hålla blodsockret på en bra nivå.

  • Kan stoppa godissug

    Visste du att man genom att äta grapefrukt kan sätta stopp för godissuget. Hur då? Jo, fruktens syrlighet sägs dra tillbaka matspjälkningsenzymerna och minska sockersuget.

Godaste recepten med grapefrukt

  • Burrata med citrus- och fänkålssallad

    Burrata med citrus- och fänkålssallad

    Burrata med fänkål och apelsin är en enkel och framförallt snygg rätt att servera som start på en måltid. Smaken från krämiga burratan möter den lakritsdoftande fänkålen som du hyvlar i tunna, tunna skivor. Apelsinen och blodgrapefruktens sötsyrliga smaker blir sedan en perfekt matchning till burratan och den saltrostade mandeln.

    - Burrata med citrus- och fänkålssallad

    Spara

  • Hallon- och grapefruktsorbet

    Hallon- och grapefruktsorbet

    Gör egen sorbet! Prova denna hallon- och grapefruktsorbet som du enkelt gör i glassmaskin på en smet av frysta hallon, socker, grapefruktjuice (godast blir det såklart om du pressar din egen!) och äggvita. Servera gärna i urgröpta grapefruktskal.

    - Hallon- och grapefruktsorbet

    Spara

  • Röd energikick med grape och jordgubbar

    Röd energikick med grape och jordgubbar

    En uppiggande juice ger dig en garanterat god start på dagen. Här en frisk och skönt besk juice som får smak av grapefrukt, äpple, lime, jordgubbar och mynta. Har du ingen råsaftcentrifug kan du göra den i en mixer.

    - Röd energikick med grape och jordgubbar

    Spara

  • Frukosttoast med grapefrukt

    Frukosttoast med grapefrukt

    Visst är det gott med gurka men varför inte prova fräsch grapefrukt som pålägg. Här tipsar vi om en härlig frukostmacka som toppas med sojabaserad kvarg, apelsinmarmelad, grapefrukt och olika frön.

    - Frukosttoast med grapefrukt

    Spara

  • Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Ett otroligt enkelt recept där gravad lax serveras tillsammans med hyvlad fänkål, grapefrukt och avokado. En sojadressing binder ihop laxsalladen fint. Fräscht, gott och så himla lättlagat!

    - Lax med fänkål, grapefrukt och avokado

    Spara

  • Coffee Tonic

    Coffee Tonic

    Kallt kaffe och tonic water blir till en frisk och svalkande dryck med smak av beska och syra. Perfekt när du vill ha en enkel och fräsch kaffedrink för en uppiggande koffeinkick! Servera tillsammans med grapefrukt och is.

    - Coffee Tonic

    Spara

  • Grapefruktmarmelad

    Grapefruktmarmelad

    Grapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.

    - Grapefruktmarmelad

    Spara

  • Kokospannkakor med grapefrukt och limesirap

    Kokospannkakor med grapefrukt och limesirap

    Kokospannkakor är precis lika gott som det låter. Vetemjölet behövs för att pannkakorna ska hålla ihop och stek dem med lätt hand tills de är gyllengula. De söta små pannkakorna toppas med syrlig blodgrape och lönnsirap smaksatt med lime.

    - Kokospannkakor med grapefrukt och limesirap

    Spara

  • Honungsstekt grapefrukt med pecannötter och kvarg

    Honungsstekt grapefrukt med pecannötter och kvarg

    En oslagbar kombination av syrlig grapefrukt, söt honung och krispiga pecannötter. Honungstekt grapefrukt fixar du snabbt till helgens sköna långfrukost eller brunch.

    - Honungsstekt grapefrukt med pecannötter och kvarg

    Spara