Hoppa till sidans innehåll

Grapefrukten är inte bara en frukostfavorit, den har också fått en egen dag − den internationella grapefruktdagen infaller den 25 februari varje år. Här är lite matnyttig fakta om vår frukostfavorit grapefrukt.

Blir du sugen på att laga gott? Ta hjälp av grapefruktens släkting, här finns recept med apelsin!

Grapefruktfamiljen, 3 vanliga sorter!

 • Marsh

  Marsh

  Marsh är den vanligaste av de blonda grapefruktsorterna.Den varierar i form från oval till klotrund.Fruktköttet är saftigt och nästan kärnfritt. I början av säsongen är smaken syrlig. När frukten mognar minskar syrligheten och en sötare ton framträder.

 • Ruby Red

  Ruby Red

  Den största av grapefrukterna och mest odlade blodgrapesorten i USA. Ruby Red har svagt rosafärgat fruktkött som är mjukt och mjällt. Socker och syranivå är perfekt balanserad. Har ett högt juiceinnehåll som gör den perfekt att pressa.

 • Star Ruby/Sunrise

  Star Ruby/Sunrise

  Har samma ursprung som Ruby Red. Grapefrukten har olika sortnamn beroende på var den odlas. Star Ruby odlas i USA och grapen kallas för Sunrise när den kommer från Israel.Den har ett högt fruktinnehåll och en syrligt fyllig smak. Fruktköttet är rödrosa.

7 saker du inte visste om grapefrukt

 • Mystik kring grapefruktens ursprung

  Grapefruktens ursprung kommer förmodligen aldrig att helt säkert kunna spåras men vi vet att den fanns på de Karibiska öarna för över 300 år sedan. I slutet av 1600-talet kom Engelska bosättare till Barbados. De hade med sig citrusfrön från sötapelsin och pomelo som de planterade. Den troligaste förklaringen till grapefruktens uppkomst är att en naturlig korsning uppstod mellan båda dessa citrusarter.

 • Från Karibien till Florida till NYC

  Till Florida, via Cuba, Jamaica eller Bahamas, kom de första fröna eller plantorna i 1800-talets början. Det kom att dröja fram till 1800-talets slut innan den första frukten skeppades upp till marknaderna i New York och Philadelphia.

 • Kina producerar mest grapefrukt idag

  USA, som länge dominerade världsproduktionen, är idag ifrånsprungna av Kina. 2010 låg Kina på ca 40 % och USA, som god tvåa, på ca 16 % av världsproduktion. I ICA butikerna kommer grapefrukten från USA, Israel och Sydafrika.

 • Blond eller blod?

  Grapefruktet delas in i två grupper − de vita som kallas för blonda och de röda som också kallas för blod. De vita har en mer besk smak i sin syrlighet, och de röda saknar den beskheten och är mer söta.

 • Fler väljer röda grapefrukt

  Konsumtionen av grapefrukt ligger på en stabil nivå. De sista årens största förändring är att de syrligare blonda/vita ytterligare tappat i popularitet hos konsumenten som istället väljer den beskfria och söta röda. 9½ av 10 grapefrukter som idag säljs ur ICA butikerna är röda.

 • Bästa sättet att äta grapefrukt

  Bästa sättet att äta en grapefrukt är att dela den på mitten, och skära ut varje klyftbit med tandad sked eller kniv.

 • Underdelen är sötare

  Ge underdelen av grapefrukten till din kära. Det är där den sötaste smaken på en delad grapefrukt finns!
  PS. Ovandelen är alltså den del där grapefrukten har hängt i trädet.

ICA återkallar ICA Vegonuggets med krispig majspanering Läs mer