Matskola

Drakfrukt - allt du behöver veta

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.
Tips som gör det enkelt att äta mer frukt!

Skära drakfrukt - hur gör man?

Guide till drakfrukt

 • Pithaya - en saftig sydamerikan

  Drakfrukt – eller pithaya som den också kallas – är en saftig kaktusfrukt som växer fritt i Sydamerika. Frukten är också poppis i asiatiska länder som Kambodja och Thailand, där den odlas kommersiellt.

 • Vadå drake?

  Varför kallas pithayan för drakfrukt? Enligt legenden kommer drakfrukten från en drake som andades ut frukten efter den fått slut på eld. Drakfrukten var ett bevis på att draken var besegrad.

 • Vit, gul eller röd?

  För att göra hela drakfruktshistorien krångligare finns frukten i tre varianter: vit (rött skal med vitt fruktkött med svarta frön), gul (gult skal med vitt fruktkött med svarta frön) och röd (rött skal med rött fruktkött och svarta frön).

 • Nästan som en kiwi

  Drakfruktens fruktkött är mjukt och saftigt, inte helt olik en kiwi. Smaken är mild och söt och beskrivs ofta som en blandning av päron, kiwi och vattenmelon.

 • Fullproppad med nyttigheter

  Snygg och underbart god är inte drakfruktens enda egenskaper – den är nyttig också! Genom att äta drakfrukt får du i dig antioxidanter, vitamin C och kalcium.

 • Hård eller mjuk - välj rätt!

  En mogen drakfrukt har en jämn, stark färg och ska inte kännas för mjuk. Om skalet är väldigt hårt är det bäst att låta frukten mogna under några dagar. Är skalet fullt med bruna fläckar är frukten övermogen.

 • Så använder du drakfrukten

  Eftersom drakfrukten har en ganska mild smak går den att blanda i det mesta, inte minst för det fina utseendet som piffar upp till och med den mest dötrista rätten. Släng ihop en vacker sallad med jordgubbar och drakfruktskuber, blanda ner drakfukten i en smoothie eller mixa en magiskt god drakfruktssorbé. Möjligheterna är oändliga – bara kör!

 • Skär drakfrukten på rätt sätt

  Att skära drakfrukt är ingen rocket science, det är faktiskt ganska lätt! Börja med att skära frukten i två delar. Ta sedan ut fruktköttet med en sked (precis som du gör med avokado och kiwi). Skär bort rester från skalet som inte är ätbart. Avsluta med att skära fruktköttet i små kuber. Magiskt gott – och en fröjd för ögat!

 • Var kan man köpa drakfrukt

  Kolla i våra välsorterade ICA-butiker. Hitta butik nära dig!

Artiklar (1545)

Skära ananas

Att skära ananas är enklare än du tror. Här visar vi hur du skär ananas som ett proffs!

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!

Matskola

Skär mango i kuber

Här visar vi steg för steg hur du skär mangofrukt till finfina bitar.

Matfakta!

Det här visste du inte om tomat

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.