Hoppa till sidans innehåll

Kärt barn har många namn, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Du kanske har noterat att utbudet av olika smör samt smör & rapsoljaprodukter har vuxit den senaste tiden och är nyfiken på klarifierat smör och vad man ska använda det till.

Artikel i samarbete med Arla

Vi frågade Arlas kock Lotta Bäckman om vilka fördelarna är med att ha klarifierat smör i skafferiet - det är nämligen viktigt att man förvarar smöret i rumstemperatur och inte i kylen, då blir den svårare att använda.

Recept på fler såser och vårens läckraste rätter hittar du här.

Fördelar med klarifierat smör

 • Tål höga temperaturer

  Klarifierat smör tål hög värme vid stekning och bränner inte. Vilket innebär att det ger en bra stekyta, framförallt om man snabbt vill ge köttet en fin yta på hög värme.

 • Perfekt till raggmunk

  Det är toppen att använda då man ska steka något länge som till exempel rårakor, raggmunk eller rösti. Recept på raggmunk hittar du här

 • När du friterar

  Klarifierat smör är utmärkt att fritera i, man friterar då vid något lägre temperatur (140 grader) än olja (160-180 grader). Det ger bra smak men håller sig inte frasigt/krispigt lika länge som olja - så fritera à la minute, precis innan servering.

 • Istället för att skira själv, spara tid

  Att skira sitt eget smör tar lite tid, det ska smältas på låg temperatur och man får inte röra i kastrullen. Sedan ska man försiktigt separera fettfasen från mjölkproteinfasen. Man spar myket tid genom att köpa det klarifierade smöret.

 • Recept på snabb béarnaise

  Recept på snabb béarnaise

  Bearnaise är en typisk emulsionssås som många drar sig för att göra på egen hand. Men med lite övning kommer du garanterat lyckas och det kommer vara mödan värt!

  Recept på snabb bearnaise finns här

 • Recept på snabb hollandaise

  Recept på snabb hollandaise

  Hollandaisesås är en favorit till exempel till lax eller sparris. Precis som bearnaise är det en emulsionssås som kräver det rätta handlaget. Och övning ger färdighet - här är ett recept som är toppen!

  Recept på snabb hollandaise finns här