Hoppa till sidans innehåll
UNDER 45 MIN | Medel

Citronsmörsås

En härligt tjock och blank citronsmörsås som passar utmärkt till fisk, skaldjur och lamm. Den här goda emulsionssåsen får en syrlig friskhet från citron – ringla över sparris så har du en fantastiskt vårig förrätt som smälter i munnen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Reduktion: Lägg alla ingredienser utom rivet citronskal till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca 1/2 dl återstår. Sila bort schalottenlök och pepparkorn och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  2. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Dra av kastrullen från värmen. Klicka försiktigt i det klarifierade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt.
  3. Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°C. Ta bort bunken från vattenbadet. Klicka försiktigt i det klarifierade smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med rivet citronskal och salt.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt smöret till smält mjölkfritt margarin.
Gör laktosfri: byt smöret till smält laktosfritt margarin.

Recept och bild från Arla.

Ingredienser

Portioner: 4
Reduktion
  • 1 hackad schalottenlök
  • rivet skal och saft från 1 citron
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 äggulor
  • 250 g klarifierat smör
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2135 kJ / 510 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer