Hoppa till sidans innehåll

Häng med på foodwalk i soliga och dynamiska Kapstaden. Vi smakar på det mångkulturella området Woodstock där marknaden Neighbourgoods market med sina lokala matproducenter och krögare har satt den kulinariska tonen och skapat en myllrande matfest.

Text & foto Josephine Carr, 2017-01-16, med reservation för ändringar

Lördag morgon i Kapstaden. Dags för matmarknad i Woodstock, arbetarområdet som blivit alla hipsters älskling. Mellan de trendiga industribyggnaderna ligger rara pastellfärgade hus. Woodstock har ryggen mot berget Table Mountain och bröstet mot järnvägen och havet. Magen, ja den stavas Old Biscuit Mill, ett upprustat fabriksområde där man tidigare malde mjöl och tillverkade kex. Men två entusiaster tänkte nytt och satsade. Idag är hela området en sjudande gryta av gastronomi, kreativitet och livslust. Varje lördag ställer passionerade producenter upp sina stånd och skapar marknaden Neighbourgoods Market. En lokal plattform och folkfest för ögat, gommen och hjärtat!

RECEPT: Sötsyrlig fisksallad - på Ocean Jewels kommer fisken direkt från havet in i köket. Se också fler recept från sydafrika

Foodwalk Woodstock, Kapstaden

 • The Old Biscuit Mill

  Old Biscuit Mill

  är ett upprustat fabriksområde där man tidigare malde mjöl och tillverkade kex. Idag är hela området en sjudande gryta av gastronomi, kreativitet och livslust. Varje lördag ställer passionerade producenter upp sina stånd och skapar marknaden Neighbourgoods Market. Här är det packat med folk och alla har händerna fulla av glas, flaskor och mat från hela världen.
  Adress: The Old Biscuit Mill, 373 Albert Road
 • Suprette

  Superette ligger i den gamla tryckerifabriken Woodstock Exchange. Kaffe latten på kaffe från grannrosteriet Rosetta samt krämig yoghurt med tranbärsmüsli och färsk frukt är ett tips.
  Adress: 66 Albert Road

 • Starling & Hero Bicycle Café

  Ett annat skönt vattenhål i byggnaden är cykelkaféet Starling and Hero. Fokus är på cyklar och hälsosam mat. Deras smoothies och matiga mackor är ett bra frukostalternativ.
  Adress: The Woodstock Exchange, 66 Albert Road

 • Ocean Jewels

  Ocean Jewels är en enkel mötesplats för alla som gillar färsk fisk och färska skaldjur. Allt som serveras på menyn kan man äta med rent samvete. Salladerna med grillad fisk är ett måste.
  Adress: The Woodstock Exchange, 66 Albert Road

 • Lady Bonins Tea

  Hos sinnliga Lady Bonins Tea kan du göra en djupdykning i ekovänliga teer och infusioner. Missa inte att dricka Bush Doctor, en brygd gjord på honeybush, lokala örten buchi och stjärnanis och knapra på en raw bakelse.
  Adress: The Woodstock Exchange, 66 Albert Road

 • The fat cactus

  Mexikanska klassikern The Fat Cactus har en generös terrass. Här dricker man margeritas och äter krispiga nachos med guacamole, innan den heta menyn väntar.
  Adress: 160 Albert Road

 • Salad Lover

  Hos Salad Lover serveras det fräscha sallader som stammisar köper varje lördag. Många väljer den färggranna rostade pumpasalladen med rucola, kikärter och pumpakärnor.
  Adress: The Old Biscuit Mill, 373 Albert Road

 • The creamery

  Varje lördag finns glassmakeriet The Creamery på plats med ett urval av sina glassar och hemlagade våfflor. Vad sägs om en Picky Passion, en läcker kombination av päron, passionsfrukt och kaktus.
  Adress: Neighbourgoods Market, The Old Biscuit Mill, 373 Albert Road

 • Martin Senekal Confectionery

  Sockerbagaren Martin Senekal specialiserar sig på bakverk men även mer matiga tartes. Hans blåbärs-macarons är »to die for«.
  Adress: Neighbourgoods Market, The Old Biscuit Mill, 373 Albert Road

 • The test kitchen

  The Test Kitchen skapar kockarna innovativa rätter i det öppna köket vilket har gjort stället till en av landets, och världens, bästa krogar. Boka bord minst tre till sex månader i förväg.
  Adress: The Old Biscuit Mill, 375 Albert Road

 • Saucisse Deli

  Desto enklare är det att slinka in hos frankofila delin Saucisse Deli, med kreativ dotter i köket och charmig pappa i kassan. Det är en otroligt populär deli, med härliga sallader, mackor och sötsaker. En croissant fylld med frittata, grönt och knaprigt bacon slinker lätt ner.
  Adress: Unit A 112, The Old Biscuit Mill

 • Espresso Lab Microroasters

  Om det drar i kaffetarmen igen får det bli ett stopp hos grannen Espresso Lab Microroasters, där baristorna jobbar snabbt, effektivt – med stora leenden.
  Adress: The Old Biscuit Mill, 373-375 Albert Road

 • The Potluck Club

  Runda av besöket med att ta hissen upp i silon till The Potluck Club. Här uppe har du utsikt över stad och berg. Menyn är fokuserad på grundsmaker som gästerna sedan kombinerar ihop efter egen lust och smak. Portionerna är små och mycket vackra.
  Adress: Silo Top Floor, The Old Biscuit Mill, 373-375 Albert Road

 • The Kitchen

  En absolut favorit är oefterhärmliga The Kitchen. The Kitchen drivs av energiska matprofilen Karen Dudley. Hennes kök är bohemiskt, färgstarkt, personligt och internationellt och serverar mat till mycket överkomliga priser.
  Adress: 111 Sir Lowry Rd

 • The Dining Room

  The Kitchen har blivit så framgångsrikt att Karen öppnat supperclub alldeles intill, The Dining Room. Varje tisdag och torsdag kväll lagas en unik meny, beroende på vad köket har tillgång till, och man kan ta med sig sitt eget vin. I Woodstock blir det aldrig blir tråkigt, här tycks alla leva efter Karen Dudleys motto: »Livet är för kort för det medelmåttiga«.
  Adress: 117 Sir Lowry Rd