ÖVER 60 MIN | Medel

Rökt grillad lammstek med spetskål, sparris och sötpotatatiskräm

Det här kommer bli en riktig sommarklassiker. Grilla lamm på grillen, krydda endast med salt och peppar. Till det serverar du en len sötpotatiskräm kryddad med vitlök samt en härlig sallad med sotad spetskål och sparris samt linser. Linssalladen kryddar du med dragon.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg linserna i blöt i 2 timmar. Byt vatten och koka dem sakta till de är mjuka, 10-15 minuter. Häll av dem i ett durkslag.
  2. Sätt ugnen på 225°C. 
  3. Lägg alspånet i blöt.
  4. Sötpotatiskräm: Sätt in sötpotatisen på en plåt i ugnen och baka dem tills de är mjuka, ca 60 minuter. Gröp ur potatisen ur skalet och lägg i en matberedare. Skala och riv vitlöksklyftan. Mixa potatisen med vitlöken, äggulor och oljan. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  5. Ansa och skiva lök och blast. Koka upp löken med vinägern, vänd runt den i kastrullen under uppkoket. Tag bort kastrullen från värmen. Låt löken ligga kvar i lagen tills den blandas med övriga grönsaker.
  6. Ansa och skär spetskålen i klyftor. Skär bort ca 2 cm av botten på sparrisen. Skala nedre halvan av sparrisen om den är tjock. Pensla grönsakerna med olivoljan. Grilla kålen sakta 6-7 minuter och sparrisen ca 3 minuter. Vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
  7. Fyll röklådan, (eller gör ett foliepaket med hål i) med fuktiga rökspån. Ställ röklådan på glöden i grillen. När det börjar ryka, lägg lammsteksskivorna på glöden. Krydda med salt och peppar. Sätt på locket på grillen och grilla köttet 6-7 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur på 58°C. Öppna locket då och då för att vända köttskivorna.
  8. Plocka dragonbladen.
  9. Bryn smöret i en stekpanna, tills det börjar dofta nötter, eller bara smält smöret.
  10. Blanda linser, färsk lök i vinäger, grillad kål och sparris med dragon och brynt eller smält smör. Smaksätt med salt och peppar.
  11. Servera de grillrökta lammsteksskivorna med lins-och grönsakssallad och sötpotatiskräm.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • röklåda eller aluminiumfolie
  • rökspån (gärna grova alspån)
  • 2 dl torkade linser
Sötpotatiskräm
  • 2 sötpotatisar (à ca 450 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 1 dl olja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 citron
  • 2 färska lökar
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 litet spetskålshuvud (à ca 400 g)
  • 250 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • 4 skivor lammstek (à ca 200 g)
  • 1 kruka dragon
  • 50 g smör