Hoppa till sidans innehåll

En fräsch drink är en riktig partyhöjare. Det är både roligt och enkelt att blanda sina egna drinkar. Här blir färska frukter, söta juicer och bubbliga drycker till festliga och läskande goda törstsläckare – med eller utan alkohol!

Text: Therese Elgquist Foto: Jenny Grimsgård

Drinkar som funkar både med och utan alkohol är riktiga vinnare. I många fall är det bara att utesluta alkoholen i ett klassiskt recept för att få en alkoholfri drink. I vissa drinkar kan det däremot vara gott att ersätta alkoholen med något annat. Alkoholfritt bubbel, ginger ale eller sodavatten passar bra i stället för mousserande vin och en skvätt koncentrerad juice, bara inte för söt, kan användas i stället för starksprit.

Där vin, öl eller cider ingår går det att byta ut mot alkoholfritt dito, eller vice versa. Häll upp drinkarna i vackra karaffer och dekorera med färska frukter, skivad lime, citron eller apelsin och färska örter. Rejält med is behövs – räkna med cirka fem kilo till 40 drinkar! 

Viktigast när det gäller att lyckas med sin alkoholfria drink är att dra ner på sockret och i stället öka på med syra, som lime- eller citronjuice. Sylvain ”Sly” Suzeau, bartender

Scrolla ner så hittar du några utvalda drinkfavoriter som lämpar sig utmärkt att servera som välkomstskål, fördrink eller hela festen igenom – och natten lång. Eller varför inte som svalkande törstsläckare en varm sommardag.

En drink upphälld i fina karaffer är ett käckt och snyggt sätt att servera läskande dryck till många. Då kan gästerna förse sig när de själva behagar. Blanda en del utan alkohol och garnera sedan den alkoholfria bålen annorlunda så att det går att se skillnad. Sätt en liten skylt vid de olika varianterna så att gästerna väljer rätt drinkalternativ.