Hoppa till sidans innehåll

Lär dig hur du gör hemmagjord falafel, falafelrulle, baba ganoush och andra goda tillbehör! Vi har besökt en av Malmös alla falafelrestauranger och fått ta del av kocken Sadoo Iskandaranis recept som gått i generationer.

Recept Sadoo Iskandarani Styling Tove Nilsson Foto Line Klein
Tips: Här hittar du fler recept på falafel

Att falafeln hittade sin väg från Mellanöstern till Malmö för snart 40 år sedan kan vi tacka kocken Sadoo Iskandaranis farfar, med samma namn, för. 

Hej Sadoo! Berätta om hur din farfar tog falafeln till Malmö?

Farfar kom till Malmö tillsammans med sin fru, barn och oss barnbarn 1986. Med sig hade han också det som försörjt familjen hemma i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon: sitt falafelrecept. Sen öppnade han ett gatukök på hjul och började servera falafel i Rosengård. Idag äter var och varann malmöbo falafel minst en gång i veckan.

Hur smakar en perfekt falafel?

De ska vara knapriga, kryddiga och ätas varma. Och så ska de serveras i ett nygräddat pitabröd med en god tahinisås, tomat och färsk mynta och persilja. Ingen isbergssallad, ingen fetaost, ingen friterad aubergine. Det var så min farfar älskade att äta sin falafel.

Har du något tips för att lyckas med sin falafel hemma?

Allt handlar om konsistensen. En riktig falafel har en krispig utsida och ett krämigt inre. Är oljan för varm när man friterar bollarna blir de torra och kikärtssmeten inte tillräckligt tillagad.

 • Hemmagjord falafel

  Hemmagjord falafel

  Har du provat att göra hemmagjord falafel? Om inte är det hög tid! Kikärtsbollar med smak av persilja, koriander, purjolök och härliga kryddor friteras gyllene och krispiga med ett mjuk och grönt innanmäte. Servera med valfria tillbehör och bröd.

  - Hemmagjord falafel

  Spara

 • Falafelrulle

  Falafelrulle

  Laga egen falafelrulle hemma! Servera krispig och smakrik falafel tillsammans med saltgurka, tomater, hackad bladpersilja och en len och syrlig tahinisås i mjukt libabröd.

  - Falafelrulle

  Spara

 • Tarator – Tahinisås

  Tarator – Tahinisås

  Tarator är en libanesisk tahinisås som är superenkel att göra och god som tillbehör till både falafel och kebab. Bara att vispa ihop tahini, citronjuice, salt och vatten så är såsen redo att serveras.

  - Tarator – Tahinisås

  Spara

 • Falafelsallad

  Falafelsallad

  Falafelsallad med bulgur smaksatt med tomatpuré och kryddor som kardemumma och kanel. Serveras med den krämiga aubergineröran baba ganoush och fattoush, syrlig och krispig sallad med gurka och tomat.

  - Falafelsallad

  Spara

 • Falafel med tabbouleh och hummus

  Falafel med tabbouleh och hummus

  Falafel med goda tillbehör! Laga de omåttligt populära kikärtsbollarna och servera med libachips, hummus och den libanesiska salladen tabbouleh med färsk persilja och tomat som bas.

  - Falafel med tabbouleh och hummus

  Spara

 • Baba ganoush – Aubergineröra

  Baba ganoush – Aubergineröra

  Ett härligt recept på baba ganoush, aubergineröra. Du gör röran av bland annat auberginer, vitlök och tahini. Den smakrika röran passar utmärkt att servera med varmt pitabröd, som dipp eller till falafel!

  - Baba ganoush – Aubergineröra

  Spara

 • Fattoush

  Fattoush

  Fattoush, en syrlig sallad som du serverar med rostade pita- eller libabröd, är både knaprigt och fräscht. Salladen görs av bland annat gurka, tomat och rädisor medan syrligheten kommer från färskpressad citronjuice.

  - Fattoush

  Spara