Tips: Här hittar du fler recept på falafel
Att falafeln hittade sin väg från Mellanöstern till Malmö för snart 40 år sedan kan vi tacka kocken Sadoo Iskandaranis farfar, med samma namn, för.
Hej Sadoo! Berätta om hur din farfar tog falafeln till Malmö?
Farfar kom till Malmö tillsammans med sin fru, barn och oss barnbarn 1986. Med sig hade han också det som försörjt familjen hemma i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon: sitt falafelrecept. Sen öppnade han ett gatukök på hjul och började servera falafel i Rosengård. Idag äter var och varann malmöbo falafel minst en gång i veckan.
Hur smakar en perfekt falafel?
De ska vara knapriga, kryddiga och ätas varma. Och så ska de serveras i ett nygräddat pitabröd med en god tahinisås, tomat och färsk mynta och persilja. Ingen isbergssallad, ingen fetaost, ingen friterad aubergine. Det var så min farfar älskade att äta sin falafel.
Har du något tips för att lyckas med sin falafel hemma?
Allt handlar om konsistensen. En riktig falafel har en krispig utsida och ett krämigt inre. Är oljan för varm när man friterar bollarna blir de torra och kikärtssmeten inte tillräckligt tillagad.