Hemmagjord falafel
Har du provat att göra hemmagjord falafel? Om inte är det hög tid! Kikärtsbollar med smak av persilja, koriander, purjolök och härliga kryddor friteras gyllene och krispiga med ett mjuk och grönt innanmäte. Servera med valfria tillbehör och bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2022
Ingredienser
4 portioner
250 g torkade kikärtor
10 cm purjolök
50 g persiljestjälkar
50 g korianderstjälkar
2 skalade vitlöksklyftor
1/2 skivad grön chili
1 tsk salt
3/4 msk malen koriander
3/4 msk malen spiskummin
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 dl vatten
ca 1 l olja (till fritering)
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per falafel.
Gör så här
Tips
Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Gör dubbel sats falafelsmet och frys in hälften. Tina, forma och fritera nästa gång du vill ha nygjord falafel!
Gör dubbel sats falafelsmet och frys in hälften. Tina, forma och fritera nästa gång du vill ha nygjord falafel!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi243 KJ / 58 kCal
Fett3 g
Salt0.4 g
Kolhydrater6 g
Protein2 g
Kommentarer
Perfekt recept. Har inte gjort falafel sen jag misslyckades stort för 10 år sedan. Men dessa blev superbra! Min smet va alldeles för blöt så jag tog en te-sil som inte bara hjälpte till att ta bort vätskan utan också hjälpte till att pressa ihop smeten bra och att få samma storlek på varje boll. Fick då exakt 25st av denna sats. Jag hade i lite mer chili, vitlök, koriander och kryddor än det stod då jag vet att jag vanligtvis behöver krydda mer än vad som står i de flesta recept för min smak. Plattade till dom lite och stekte i rikligt med olja. Rekomenderas! Mums!
Kajsa
2023-10-05Fuskade med kikärtor på burk första gången. Testade med torkade gång två. Blev kanon. Sensmoral: följ receptet innan du börjar jiddra i kommentarsfälten.
Fredrik
2023-08-25+1 på total upplösning i fritösen
Fredrik
2023-08-11