Lär dig hur du gör hemmagjord falafel, falafelrulle, baba ganoush och andra goda tillbehör! Vi har besökt en av Malmös alla falafelrestauranger och fått ta del av kocken Sadoo Iskandaranis recept som gått i generationer.
Tips! Här hittar du fler
recept på falafel.
Låt oss börja med Sadoos bästa recepttips för hemmagjord falafel!
Bor: Malmö
Gör: Driver restaurangerna Laziza Dockan och Laziza Baltzars.
Att falafeln hittade sin väg från Mellanöstern till Malmö för snart 40 år sedan kan vi tacka kocken Sadoo Iskandaranis farfar, med samma namn, för!
Farfar kom till Malmö tillsammans med sin fru, barn och oss barnbarn 1986. Med sig hade han också det som försörjt familjen hemma i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon: sitt falafelrecept. Sen öppnade han ett gatukök på hjul och började servera falafel i Rosengård. Idag äter var och varann malmöbo falafel minst en gång i veckan.
De ska vara knapriga, kryddiga och ätas varma. Och så ska de serveras i ett nygräddat pitabröd med en god tahinisås, tomat och färsk mynta och persilja. Ingen isbergssallad, ingen fetaost, ingen friterad aubergine. Det var så min farfar älskade att äta sin falafel.
Allt handlar om konsistensen. En riktig falafel har en krispig utsida och ett krämigt inre. Är oljan för varm när man friterar bollarna blir de torra och kikärtssmeten inte tillräckligt tillagad.