Supergoda vegorecept
Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Lär dig hur du gör hemmagjord falafel, falafelrulle, baba ganoush och andra goda tillbehör! Vi har besökt en av Malmös alla falafelrestauranger och fått ta del av kocken Sadoo Iskandaranis recept som gått i generationer.
Tips! Här hittar du fler recept på falafel.
Låt oss börja med Sadoos bästa recepttips för hemmagjord falafel!
Har du provat att göra hemmagjord falafel? Om inte är det hög tid! Kikärtsbollar med smak av persilja, koriander, purjolök och härliga kryddor friteras gyllene och krispiga med ett mjuk och grönt innanmäte. Servera med valfria tillbehör och bröd.
Hemmagjord falafelLaga egen falafelrulle hemma! Servera krispig och smakrik falafel tillsammans med saltgurka, tomater, hackad bladpersilja och en len och syrlig tahinisås i mjukt libabröd.
FalafelrulleTarator är en libanesisk tahinisås som är superenkel att göra och god som tillbehör till både falafel och kebab. Bara att vispa ihop tahini, citronjuice, salt och vatten så är såsen redo att serveras.
Tarator – TahinisåsFalafelsallad med bulgur smaksatt med tomatpuré och kryddor som kardemumma och kanel. Serveras med den krämiga aubergineröran baba ganoush och fattoush, syrlig och krispig sallad med gurka och tomat.
FalafelsalladFalafel med goda tillbehör! Laga de omåttligt populära kikärtsbollarna och servera med libachips, hummus och den libanesiska salladen tabbouleh med färsk persilja och tomat som bas.
Falafel med tabbouleh och hummusEtt härligt recept på baba ganoush, aubergineröra. Du gör röran av bland annat auberginer, vitlök och tahini. Den smakrika röran passar utmärkt att servera med varmt pitabröd, som dipp eller till falafel!
Baba ganoush – AubergineröraFattoush, en syrlig sallad som du serverar med rostade pita- eller libabröd, är både knaprigt och fräscht. Salladen görs av bland annat gurka, tomat och rädisor medan syrligheten kommer från färskpressad citronjuice.
FattoushBor: Malmö
Gör: Driver restaurangerna Laziza Dockan och Laziza Baltzars.
Att falafeln hittade sin väg från Mellanöstern till Malmö för snart 40 år sedan kan vi tacka kocken Sadoo Iskandaranis farfar, med samma namn, för!
Farfar kom till Malmö tillsammans med sin fru, barn och oss barnbarn 1986. Med sig hade han också det som försörjt familjen hemma i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon: sitt falafelrecept. Sen öppnade han ett gatukök på hjul och började servera falafel i Rosengård. Idag äter var och varann malmöbo falafel minst en gång i veckan.
De ska vara knapriga, kryddiga och ätas varma. Och så ska de serveras i ett nygräddat pitabröd med en god tahinisås, tomat och färsk mynta och persilja. Ingen isbergssallad, ingen fetaost, ingen friterad aubergine. Det var så min farfar älskade att äta sin falafel.
Allt handlar om konsistensen. En riktig falafel har en krispig utsida och ett krämigt inre. Är oljan för varm när man friterar bollarna blir de torra och kikärtssmeten inte tillräckligt tillagad.
Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Vi har valt ut våra mest älskade vardagsklassiker och gjort dem vego!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan.
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Gott, nyttigt och billigt! Fem middagar för dig som vill äta mer grönt till vardags.
Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Gröna ärtor är fulla med nyttigheter. Vi listar 12 recept med ärtor som huvudingrediens!