Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Elin Nordström
Recept: Hitta tomatsoppor, tomatsåser, och flera tomatmarmelader.

  • Förvaras i rumstemperatur

    Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.

  • Går bra att frysa

    Det går utmärkt att frysa färsk tomat. Antingen hel i en påse, eller som krossad tomat som du kan förvara i en burk. Men kom ihåg det här: Tinad tomat blir vattning och passar därför bäst till exempelvis pizzasåsen eller gazpachon.

  • Tomatkvisten går att använda

    Släng inte tomatkvisten! I kvisten sitter nämligen doftoljor med hög smakhalt som ger karaktär till din sås. Maler du ner torkade tomatkvistar kan du använda dem som krydda, eller göra ditt eget tomatsalt eller tomatsmör. Eller så lägger du den i en puttrande sås, men ha inte i den för länge för då är risken att såsen blir för besk. Smaka av och testa dig fram.

  • Pollineras av humlor

    Våra svenska tomater får ordentligt mycket kärlek av arbetssamma humlor som pollinerar upp till 400 kvm varje vecka. Humlorna är extremt effektiva men också väldigt känsliga så därför används oftast inte kemiska bekämpningsmedel i växthusen. Bra för oss, för dig, för humlorna − och för tomaterna!

  • Man kan äta skrynkliga tomater

    En skrynklig tomat är fortfarande en god tomat. Den passar perfekt i till exempel en tomatsoppa. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.

  • Passar med lakrits

    Tomat och lakritspulver är riktiga smakkompisar! Lakritstonerna förstärks på ett runt och härligt sätt.

  • Ju rödare tomat...

    ...desto mer innehåll av antioxidanten lykopen. Vid tillagning och i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen.

  • Passar ihop med anis

    Anis och tomat är en underbar kombination som framhäver sötman i tomaten.