Hoppa till sidans innehåll

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Elin Nordström
Recept: Hitta tomatsoppor, tomatsåser, och flera tomatmarmelader.

  • Förvaras i rumstemperatur

    Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.

  • Går bra att frysa

    Det går utmärkt att frysa färsk tomat. Antingen hel i en påse, eller som krossad tomat som du kan förvara i en burk. Men kom ihåg det här: Tinad tomat blir vattning och passar därför bäst till exempelvis pizzasåsen eller gazpachon.

  • Tomatkvisten går att använda

    Släng inte tomatkvisten! I kvisten sitter nämligen doftoljor med hög smakhalt som ger karaktär till din sås. Maler du ner torkade tomatkvistar kan du använda dem som krydda, eller göra ditt eget tomatsalt eller tomatsmör. Eller så lägger du den i en puttrande sås, men ha inte i den för länge för då är risken att såsen blir för besk. Smaka av och testa dig fram.

  • Pollineras av humlor

    Våra svenska tomater får ordentligt mycket kärlek av arbetssamma humlor som pollinerar upp till 400 kvm varje vecka. Humlorna är extremt effektiva men också väldigt känsliga så därför används oftast inte kemiska bekämpningsmedel i växthusen. Bra för oss, för dig, för humlorna − och för tomaterna!

  • Man kan äta skrynkliga tomater

    En skrynklig tomat är fortfarande en god tomat. Den passar perfekt i till exempel en tomatsoppa. Så även om det yttre på tomaten har vissnat så betyder det inte att smaken har försvunnit.

  • Passar med lakrits

    Tomat och lakritspulver är riktiga smakkompisar! Lakritstonerna förstärks på ett runt och härligt sätt.

  • Ju rödare tomat...

    ...desto mer innehåll av antioxidanten lykopen. Vid tillagning och i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen.

  • Passar ihop med anis

    Anis och tomat är en underbar kombination som framhäver sötman i tomaten.

TIps på goda recept med tomat:

  • Tomatsås på krossade tomater

    Tomatsås på krossade tomater

    Gör en god och enkel tomatsås med krossade tomater, vitlök, basilika och chili! Perfekt till pasta, köttbullar eller i lasagne. Laga gärna en större sats tomatsås och frys in för framtida matlagning. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

    - Tomatsås på krossade tomater

    Spara

  • Semitorkade tomater

    Semitorkade tomater

    Ett smart och enkelt sätt att bevara tomaterna längre är att torka dem i ugnen. Semitorkade tomater passar lika bra i vardagspastan, på frukostmackan eller i en matig sallad.

    - Semitorkade tomater

    Spara

  • Gnocchi med romanticatomater, salsiccia och spenat

    Gnocchi med romanticatomater, salsiccia och spenat

    Goda smaker blandas när allt lagas på samma plåt i ugnen. Spenat, gnocchi och bönor ger tillsammans med pastasåsen en mustig smak. Tillsammans med små fina bollar av den kryddiga salsiccian och krämig vitost kommer detta blir din nya favoritmåltid.

    - Gnocchi med romanticatomater, salsiccia och spenat

    Spara

  • Konfiterade tomater med kyckling och linser

    Konfiterade tomater med kyckling och linser

    Kyckling ikväll? Servera den med konfiterade tomater! Här kokas gula och röda pärltomater långsamt i ugnen tills de får härlig smak och konsistens. Servera ihop med gröna linser.

    - Konfiterade tomater med kyckling och linser

    Spara

  • Fetaost- och tomatpasta

    Fetaost- och tomatpasta

    Denna krämiga tiktok pasta är en snabb fetaost- och tomatpasta. Det du behöver är fetaost, tomater, basilika, vitlök och olivolja. Koka pastan och laga tomaterna tillsammans med osten i ugnen. Blanda ihop, krydda med basilika och svartpeppar och pastan är klar att servera.

    - Fetaost- och tomatpasta

    Spara