UNDER 30 MIN | Enkel

Tomatsås på krossade tomater

Gör en god och enkel tomatsås med krossade tomater, vitlök, basilika och chili! Perfekt till pasta, köttbullar eller i lasagne. Laga gärna en större sats tomatsås och frys in för framtida matlagning. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är en del i Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut.
  2. Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. 
  3. Kyl snabbt ner det du inte använder direkt och förvara i tättslutande burk.
  4. Tomatsåsen passar perfekt i Köttbullar i tomatsås med rostade grönsaker och pasta, Bönstroganoff med ris och Pastagratäng med rostade grönsaker och mozzarella.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Smaksätt gärna med hackad färsk basilika.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 förp krossade tomater (à 390 g)
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 211 kJ / 50 kCal