Tips!

8 sätt att ta vara på äppelskörden

Dignar äppelträden av frukt och du vet knappt vad du ska ta dig till med skörden? Här hittar du 8 tips på vad du kan göra med frukterna.
Tips: Här finns alla recept med äpplen.

8 tips för äppelskörden

  1. 1. Gör råsaft

    1. Gör råsaft

    Råsaftcentrifugen är äpplenas bästa vän och ger dig must på ett kick! Bara dela äpplena och stoppa i centrifugen så har du snart härlig must. Fruktköttet som blir över när musten runnit ut kan du använda till brödbaket.

  2. 2. Bjud på skördefest

    2. Bjud på skördefest

    Passa på att bjuda på fest med äppeldrinkar! Råsaft från äpplen är en perfekt bas i en rad olika drinkar. Vad sägs om äppelmust med timjan och tonic?

  3. 3. Baka muffins, kakor, pajer...

    3. Baka muffins, kakor, pajer...

    Knäckig paj eller mjuk kaka? Och glöm för all del inte äppelbitarna i muffinsarna! Gör både matiga mellanmålsmuffins och söta muffins till fikat!

  4. 4. Lägg in!

    4. Lägg in!

    Gör som som gjorde förr och konservera frukten. Skala, kärna ur, klyfta, och koka äpplena försiktigt i sockerlag under ett par minuter. Förvara tillsammans med lagen i konserveringsglas. Perfekt till höstens pajer, eller servera som de är med vaniljglass!

  5. 5. Frys & spara!

    5. Frys & spara!

    Kärna ur, klyfta och lägg i stapelbara burkar i frysen. Frukt och bär håller sig ca ett år i frysen. Sockra gärna lite vid infrysning för längre hållbarhet.

  6. 6. Torka äppelskivor

    6. Torka äppelskivor

    Att torka äpplen är ingen större konst, allt du behöver är en ugn och lite tid. Ät torkade äpplen som godis eller blanda ner i müsli.

  7. 7. Frys och gör sorbet

    7. Frys och gör sorbet

    Frys in hela äpplen över natten och riv dem grovt eller fint precis när det ska serveras. En supergod och enkel sorbet!

  8. 8. Gör mos

    8. Gör mos

    Härligt hemgjort äppelmos! Skala, kärna ur och koka äpplena mjuka tillsammans med socker. Mixa till mos, förvara i konserveringsglas och servera till frukostgröten, pannkakorna eller skinksteken. Nedan visar vi hur du gör!

Äppelfakta

Äpplets historia

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar. 

Två metoder för att föröka äpplen

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.   

Allergisk mot äpplen? Se hit!

Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.  

Visste du det här?

Våra svenska äpplen är lite extra stötkänsliga och behöver hanteras med varsamhet. För att minska risken för stötskador och förlänga hållbarheten lavpackar ICA alla svenska äpplen oavsett klass. Bra va! 

Artiklar (1553)

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Älskade äppelpaj

Så gott med nybakad äppelpaj! Hitta din favorit bland recepten på äppelkaka och smulpaj!

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!