Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök
Helstekt kalkon är något tidskrävande men med ett resultat som är värt väntan! Köttet blir smakrikt och saftigt i ugnen tillsammans med ett kryddsmör med salvia, citron och vitlök och avnjuts med en mustig gräddsås. Kalkon är ett måste under högtiden Thanksgiving och på det amerikanska julbordet.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2022
Ingredienser
6-8 portioner
Kalkon
1 hel kalkon (à ca 3 1/2 kg)
1 citron
1 gul lök
1 äpple
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
3 dl vitt vin eller vatten
steksnöre
Kryddsmör
100 g smör
3 stora vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 krm chiliflakes
1 kruka grovhackad salvia
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Gräddsås
2 dl buljong från kalkonen
5 dl vispgrädde
1 - 2 msk japansk soja
1 msk majsstärkelse
2 msk gelé (t ex vinbärsgelé)
Serveringsförslag
sötpotatisstomp med ost och lök (se länk i steg 8)
För alla
Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfra produkter av smör och grädde.
Gör så här
Tips
Blev det kalkon över? Laga en club sandwich eller en caesarsallad med kalkon istället för kyckling.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5355 KJ / 1280 kCal
Fett76 g
Salt6 g
Kolhydrater15 g
Protein126 g
Kommentarer
Går inte att skriva ut. Receptet blir halvt.
Karin
2023-10-19Hej igen! Nu är felet åtgärdat och receptet går att skriva ut i sin helhet. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-10-23Hej Karin! Tack för informationen. Jag har tagit det vidare internt. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-10-20Använda stelopererad kalkon???
Marina
2023-04-27Ja det kan bli lite knasigt när stavningskontrollen är i farten. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-04-27Enkelt, gott och omtyckt. Tipsar om att använda stelopererad där all buljong samlas
Anna-cari
2022-12-28