Bild laddas
Lyckas varje gång!

Temperatur för kola

Till vilken temperatur ska man koka kolan för att få lagom konsistens? Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar - och så rekommenderar fem goda kolarecept!
Här hittar du jättemåga recept på kola.

Konstistens och temperatur

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.

Temperatur för kola

 • Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
 • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
 • Vid 160°C är smeten karamellfast.

Föredrar du konsistenser som ligger mittemellan dessa exempel så kan du givetvis låta kolan koka lite längre eller kortare tid än vad som anges här.

Håll koll på termometern när det börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort.

Kulprovet

Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

5 mumsiga kolarecept

Vi har massor av goda recept på kola inför jul. Här är ett urval av våra favoriter som definitivt är värt att testa!

 1. 1. Brynt smörkola

  153
  29
  Kola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.
  Brynt smörkola
 2. 2. Julmustkola

  61
  12
  Kola är ett klassiskt julgodis. Men varför inte testa att göra kola med smak av julmust? Med två klassiska julsmaker blir julmustkolan en garanterad favorit hos både vuxna och barn.
  Julmustkola
 3. 3. Salt lakritskola

  137
  10
  Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.
  Salt lakritskola
 4. 4. Smörkola

  427
  7
  Smörkola eller gräddkola är en populär kola med smör, vispgrädde, sirap och socker. Givet julgodis men också gott godis att koka själv året runt. Kulprovet visar när kolan är klar. Slå in den färdiga smörkolan i bakplåtspapper för en traditionell känsla. Kola är fint att ge bort i present!
  Smörkola
 5. 5. Saffranskola med havssalt

  93
  20
  Gör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.
  Saffranskola med havssalt

Mer inspiration: