Till vilken temperatur ska man koka kolan för att få lagom konsistens? Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar - och så rekommenderar vi 9 goda kolarecept!
Ännu fler goda recept på kola.
Testa att använda olika sorter sirap i kolan – ett enkelt och effektfullt sätt att variera smaken. Mörkare sirap med sin mustiga smak passar bra i chokladkolan, ljus sirap med sin karamelliga smak passar bra till knäck eller gräddkola medan vit sirap med sin rena sötma passar till fudge.
Tips! Just nu får du 10 kronor rabatt när du köper 2 flaskor svensk sirap från Dansukker.
När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.
Föredrar du konsistenser som ligger mittemellan dessa exempel så kan du givetvis låta kolan koka lite längre eller kortare tid än vad som anges här.
Håll koll på termometern när det börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen kan nämligen stiga ganska fort.
Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Vi har massor av goda recept på kola inför jul. Här är ett urval av våra favoriter som definitivt är värt att testa!
Seg, söt, gräddig och alldeles underbar – att koka kola på julen är ett måste! Denna julkola är klassisk i sin smaksättning där vi tillsatt rostade hasselnötter för extra finess och crunch.
Julkola med hasselnötterKola är ett klassiskt julgodis. Men varför inte testa att göra kola med en hint av julmust? En garanterad favorit hos både vuxna och barn.
JulmustkolaSeg och mustig chokladkola är julgodis när det är som bäst! I det här receptet har kolan fått en sofistikerad smak av pepparmint och krossade kaffebönor som adderar ett härligt krisp.
Chokladkola med mint och krossade kaffebönorPrecis så seg och god som en chokladkola ska vara blir den när du gör kolan efter detta recept. Kolan får en god chokladsmak av kakaon. Vispgrädde, socker och sirap tillsammans med glykos ger chokladkolan den perfekta kolakänslan.
ChokladkolaKola på 5 minuter? Jadå det är helt möjligt och blir supergott. Fem minuterskolan gör du av socker, sirap och smör. Smaksättningen är vaniljsocker och kakao. När kolan stelnat klipps den enkelt, med en sax, i lagom stora bitar.
5 minuterskolaKola på brynt smör är en riktig hit. Snurra dem i en snygg twist för snyggaste julgodiset. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.
Brynt smörkolaHör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.
Salt lakritskolaSmörkola eller gräddkola är en populär kola med smör, vispgrädde, sirap och socker. Givet julgodis men också gott godis att koka själv året runt. Kulprovet visar när kolan är klar. Slå in den färdiga smörkolan i bakplåtspapper för en traditionell känsla. Kola är fint att ge bort i present!
SmörkolaGör julens godaste kola: smaksatt med saffran och havssalt! Ett magiskt gott julgodis som är enkelt att göra och smakar sött, kryddigt och salt på samma gång.
Saffranskola med havssaltVi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta
Återvinn värmeljusen och gör en julig girlang. Julpyssel när det är som bäst!
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!