Baka i långpanna
Vi löser fikat med recept på långpannebak som räcker till många!
Svensk fika, eller swedish fika, är lika uppskattat hos oss som bor i Sverige som hos turister som kommer hit på besök. För vem kan säga nej till att sitta ner en stund och äta något sött till kaffet?
Här finns fler recept på fika.
Svensk fika är en älskad tradition som handlar om mer än att bara ta en kopp kaffe med något sött till. Det handlar lika mycket om att få en paus i vardagen och gemenskapen. Vi samlas hemma runt matbordet, på jobbet vid kaffemaskinen eller ute på stan på vårt favoritkafé. Fika är helt klart en viktig del av kulturen.
Om man kikar på fikats historia så har vi fikat sedan 1800-talet. Då bjöds det in till kafferep och "sju sorters kakor" kom till.
Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.
Lättlagade och underbara är dessa småkakor. Hallongrottor består av mördeg som smälter i munnen och ljuv hallonsylt. En klassisk kaka som fortfarande är lika populär.
När man serverar sju sorters kakor är schackrutan oftast en av storfavoriterna. Den klassiska mördegen delas i två delar, och den ena smaksätts med kakao. Längderna delas igen och läggs sedan samman så att de liknar en del av ett schackbräde när den skivas för att gräddas.
Med detta recept får du en grundsmet för sockerkaka som du enkelt kan ge olika form och smak genom att tillsätta till exempel lite kardemumma, citrusskal eller kanske malen ingefära. Triss i sockerkaka är perfekt att servera till kaffet på altanen!
Klassiska mandelmusslor serveras oftast till påsk eller jul, men de spröda kakorna passar fint året om. Mandelmusslor är mördegskakor med smak av mandel som bakas i veckade formar. Kakorna toppas med lättvispad grädde och valfri sylt, till exempel hjortronsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt.
Nu är det smaksättningar från hela världen som gäller i de klassiska fikabröden. Tänk kombinationer av sött, salt, blommigt, syrligt och umami. Men det är inte bara nya smaksättningar som gäller, även såkallade fikahybrider är uppskattade till kaffet. Två goda ting i ett och samma bakverk, kan det gå fel?
Fikongrottor med sumak och sesam är en spännande twist på den klassiska hallongrottan. Den torkade sumakkryddan har en lätt syrlig citrussmak och används mycket i Mellanöstern. Sumak balanserar upp den söta fikonfyllningen tillsammans med sesamfrönas rostade smak.
Bullälskarens drömtårta – en tårta i form av en jättestor och saftig kanelbulle. Hemligheten bakom saftigheten i den här kanelbulletårtan stavas majonnäs i degen och smörig fyllning. Mums!
Kärleksmums i form av en rulltårta är det bästa av två världar. Saftig chokladkaka med lager av smörig chokladfyllning som toppas med den klassiska kaffefrostingen och riven kokos. Kan det bli bättre?!
Använd en dagsgammal croissant och gör en croissantsemla med mandel och vispad crème fraiche-grädde! Bre mandelmassa både på och i croissanten, strö över mandelspån och baka av en andra gång i ugnen. Fyll sedan med den lite syrliga lättvispade grädden. En ny variant av en semla!
Morotskaka är gott i alla dess former och varianter! Här har vi gjort en morotskakasnitt där söta småkakor med morot och de klassiska kryddorna kardemumma och kanel får sällskap av den självklara färskostfrostingen.
Vi löser fikat med recept på långpannebak som räcker till många!
Buffé har besökt Jürss Mejeri i Sörmland, där familjen ystar ost med alla sinnen.
Bjud på mat till många som är god, lätt att laga och ännu enklare att servera.
Baka smarriga godsaker utan att använda ugnen.
Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Scones, curd och clotted cream - vi bjuder på recepten för en lyckad afternoon tea.
Den svenska fikatraditionen sträcker sig flera hundra år bak i tiden.
Vi har samlat recepten på de godaste fikahybriderna.
Vit kladdkaka, sega cookies eller cheesecake. Våra godaste bakverk med vit choklad.