Schackrutor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Schackrutor

När man serverar sju sorters kakor är schackrutan oftast en av storfavoriterna. Den klassiska mördegen delas i två delar, och den ena smaksätts med kakao. Längderna delas igen och läggs sedan samman så att de liknar en del av ett schackbräde när den skivas för att gräddas.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda snabbt ihop smör, socker och mjöl till en deg, gärna i en matberedare.
  2. Dela degen i två lika stora delar.
  3. Blanda vaniljsocker i den ena deghalvan och kakao i den andra.
  4. Dela både den ljusa och den mörka delen i två delar. Rulla ut dem till längder, ca 30 cm. Tryck till och forma rullarna fyrkantiga.
  5. Lägg ihop de fyra längderna, en ljus och en mörk underst och en mörk och en ljus överst så de bildar ett rutmönster. Låt dem ligga i kylskåpet ca 30 minuter så att det går lättare att skära. 
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Skär längden i ca 1/2 cm tjocka skivor, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från ägg men innhåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2,5 dl motsvarar 150 g)
Till ljusa degen
  • 2 tsk vaniljsocker
Till den mörka degen
  • 1 msk kakao
Lägg till i inköpslistan