Bild laddas
Glad sommar!

En svensk midsommar

Närodlat, opretentiöst, vackert och ljuvligt gott! Buffé besöker hyllade Bungenäs Matsal som dukar upp för ett svenskt midsommarfirande med närodlat i fokus.
Tips! Här hittar du fler recept till midsommar

Cirka tre kilometer från Fårösund på norra Gotland, där landskapet är kargt men häpnadsväckande vackert, hittar man Bungenäs – en skyddad liten halvö gömd mellankalksten och öppet hav. Här finns två av Gotlands mest omsusade matdestinationer: Bungenäs Matsal och Kalkladan som sedan 2017 drivs av Sonny Gustavsson, med Simon Hedö och Kalle Hurtig Edlund vid köksrodret.

Hej Simon och Kalle, berätta om Kalkladan och Bungenäs Matsal!

I Kalkladan serverar vi enkel men vällagad sommarmat från lunch till middag, medan minimalistiskt inredda Bungenäs Matsal erbjuder fine dining med fokus på färsk fisk och grönsaker.

Hur jobbar ni med närodlat? 

I princip alla grönsaker vi serverar är odlade någonstans på ön, vilket möjliggör för fräscha, dynamiska och säsongsbetonade menyer. Vi har ett nära samarbete med lokala producenter vilket gör att vi kan servera mat lagad på råvaror av högsta kvalitet, men det gynnar även hela Gotland och dess bönder.

Vad mer kännetecknar er matlagning?

Grundtanken är att enkelt alltid är både godast och bäst!

Simon och Kalles midsommar-recept

  1. 1. Matjessill med kavring och Västerbottensost

    13
    1
    Sommar på en tallrik! Matjessill serveras tillsammans med hängd gräddfil, färskpotatis i brynt smör, krispig kavring och ägg för att sedan toppas med riven Västerbottensost.
    Matjessill med kavring och Västerbottensost
  2. 2. Primörsallad med lax och nobisdressing

    17
    2
    Ta tillvara säsongens krispiga och härliga primörer. Här serveras de tillsammans med varmrökt lax och en len och krämig nobisdressing. En perfekt rätt att servera vid sommarens alla festligheter.
    Primörsallad med lax och nobisdressing
  3. 3. Kryddiga lammracks med matvetesallad

    4
    2
    Lammracks kryddade med torkade örter, spiskummin och cayennepeppar. Avnjuts tillsammans med en fräsch matvetesallad och sås med örtighet från persillade och sting från vitlök och tabasco.
    Kryddiga lammracks med matvetesallad
  4. 4. Grillad spetskål med fetaost och myntahallon

    8
    5
    Spetskålen är en utmärkt grönsak att lägga på grillen! Kålens sötma framträder och tillsammans med sältan i fetaosten och syran i hallonen blir detta snabbt en ny favorit med oväntade smakkombinationer.
    Grillad spetskål med fetaost och myntahallon
  5. 5. Halloumisallad med citronmajo och krispigt bovete

    7
    2
    Genom att lägga halloumi hel på grillen blir tillagningen lättare. Marinera osten i persilja och citron och servera tillsammans med sallad, picklad rödlök, egen citronmajonnäs och krispigt rostat bovete.
    Halloumisallad med citronmajo och krispigt bovete
  6. 6. Buffelmozzarella med tomat och brynt smör

    5
    0
    Rostade pumpakärnor, saftiga tomater och bitar av krämig buffelmozzarella toppas med nötigt brynt smör. En enkel men lyxig, fräsch och inte minst väldigt god förrätt!
    Buffelmozzarella med tomat och brynt smör
  7. 7. Pavlova med körsbär och rostad vit choklad

    5
    2
    Visste du att pavlova både är Nya Zeelands och Australiens nationalrätt? Eller att den är döpt efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova? Här serveras den klassiska efterrätten med en syrlig körsbärskompott, vispad grädde och rostad vit choklad.
    Pavlova med körsbär och rostad vit choklad
  8. 8. Jordgubbar med krossade drömmar och punschgrädde

    4
    1
    Krossade drömmar behöver inte betyda något dåligt, i denna ljuvliga dessert är det snarare tvärtom! Söta jordgubbar som serveras med krispigt smul av drömmar och fluffig vispgrädde smaksatt med punsch.
    Jordgubbar med krossade drömmar och punschgrädde
I säsong!

Fakta om matjessill

Allt du behöver veta om den självklara midsommarfisken.
Bild laddas
Glad påsk

De bästa recepten till påsk!

Fira in våren med en påskbuffé som heter duga.
Bild laddas
Sill

Godaste matjessillen!

10 ljuvliga recept där matjessillen spelar den största av huvudroller.
Bild laddas
Klassiskt möter nytt

Påsk hos Lis Mejeri

Buffé firar påsk hos Lis Mejeri utanför Falkenberg med modern påskmat.
Bild laddas
Goda recept & smarta tips

Midsommartips från Siri Barje

Siri Barje bjuder på favoritrecept till midsommar och delar med sig av tips för festen.
Bild laddas
Matskola

Lägga in sill - så gör du

Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Bild laddas
Glad midsommar!

En härlig midsommarmeny

Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.
Bild laddas
Proffstips för perfekt paj!

Så gör du Västerbottensostpaj!

Vi avslöjar hur du gör den perfekta Västerbottensostpajen.
Bild laddas
Enkla tips!

Nyttiga midsommarrecept

God mat hör midsommaren till! Här har vi samlat våra lite nyttigare recept till midsommar.
Bild laddas