Spenat

Gott och nyttigt!

Spenat, med sina mörkgröna blad och milda smak, är en riktig supergrönsak fylld med järn, vitaminer och antioxidanter. Perfekt i sallader, soppor och varma rätter – och lika lätt att odla som att använda i köket.
Här hittar du alla våra goda recept med spenat.

Malidza.

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Inspireras här

Allt du alltid undrat om spenat

Vad är spenat? 

Spenat är en grön bladgrönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den kan ätas rå i sallad, lättstekt, kokt eller mixad i smoothies och soppor.

Vad är skillnaden på färsk och fryst spenat? 

Färsk spenat är krispig och mild, perfekt rå. Fryst spenat är mjukare, blancherad och klar att använda i varma rätter.

Fryst spenat – hur använder man det? 

Tina fryst spenat och pressa ur vattnet innan du använder den i soppor, grytor, pajer eller smoothies.

Ska man skölja färsk spenat? 

Ja, färsk spenat bör sköljas noggrant under kallt vatten för att få bort jord och små insekter innan den används.

Hur förväller man spenat? 

Koka spenaten 30–60 sekunder, spola kallt vatten och pressa ur vattnet innan användning.

Är spenat nyttigt?

Ja, spenat är väldigt nyttigt! Den är rik på vitaminer (A, C, K), mineraler (järn, magnesium) och antioxidanter.

Vad är det godaste man kan laga med mycket spenat? 

Det finns så mycket gott du kan laga med spenat. Några av mina favoriter är: spenakopita, lasagne med halloumi och spenat, spenatsoppa med ägg och bibimbap.

Vad är det nyttigaste man kan äta med spenat?

Några nyttiga recept med spenat är smoothie med spenat och avokado, spaghetti med spenatsås och spenatpannkakor.

Vad är det enklaste man kan laga med spenat?

Här är några enkla recept med spenat: Vegolasagne med spenat, vitlöksrostad potatis, surdegspizza med spenat och lax och toast med brie och spenat.

Kan barn äta spenat?

Små bebisar bör undvika rå spenat, men välkokt spenat går bra från ca 6 månader. Äldre barn kan äta spenat fritt.

Supergoda recept med spenat

  • Spanakopita - grekisk spenatpaj med filodeg och fetaost

    Spanakopita - grekisk spenatpaj med filodeg och fetaost

    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Spanakopita - en frasig grekisk filodegspaj med spenat och fetaost. En ljuvlig spenatpaj smaksatt med citron, dill och muskot. Toppa med sesamfrön och servera med en krispig sallad.

    Spanakopita - grekisk spenatpaj med filodeg och fetaost
  • Krämig pasta med halloumi och tomat

    Krämig pasta med halloumi och tomat

    Betyg 4.1 av 5.497 personer har röstat
    Receptet har 48 kommentarer

    Krämig pasta med halloumi och tomat, ett snabblagat recept med vinnande ingredienser som vitlök, härlig ost och pasta, gärna gnocchi. Den smakrika såsen kryddas med persilja, basilika, salt och peppar och en fantastisk doft sprider sig i köket! Blanda såsen med pastan och toppa med halloumi.

    Krämig pasta med halloumi och tomat
  • Krämig svamppasta

    Krämig svamppasta

    Betyg 3.9 av 5.117 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Laga en härligt krämig svamp pasta med grädde, vitt vin, spenat, purjolök, timjan och parmesan. Den här pastarätten, som går lika bra att göra på kantareller som på Karljohanssvamp, är en lika lättlagad som festlig rätt och tilltalar de allra flesta.

    Krämig svamppasta
  • Spenatpaj med fetaost

    Spenatpaj med fetaost

    Betyg 4.1 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    En god vegetarisk lakto-ovo är aldrig fel! Utmärkt som vardagsmiddag, lunch eller att ta med på utflykten. Här får den klassiska vegetariska smakkombinationen spenat och fetaost ta plats i ett krispig pajskal. Servera gärna med en sallad.

    Spenatpaj med fetaost
  • Friterat rispapper med räkor och srirachamajjo och gurka

    Friterat rispapper med räkor och srirachamajjo och gurka

    Betyg 4.7 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Frasiga och krispigt små munsbitar med god smak som görs av friterat rispapper. Srirachamajonnäsen och räkorna är stommen som läggs på bitarna av rispappret. Toppa därefter tilltuggen med spenat, koriander och gärna svarta sesamfrön.

    Friterat rispapper med räkor och srirachamajjo och gurka
  • Lax med spenat, grädde och parmesanost

    Lax med spenat, grädde och parmesanost

    Betyg 4.1 av 5.161 personer har röstat
    Receptet har 29 kommentarer

    Den här laxen ugnsbakar du på en bädd av grädde och spenat och toppar med riven parmesanost. Servera med kokt potatis. En lättlagad laxrätt med goda chanser att bli en ny fiskfavorit!

    Lax med spenat, grädde och parmesanost
  • Jordgubbssallad

    Jordgubbssallad

    Betyg 4.8 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer

    Denna härligt somriga jordgubbssallad svänger du ihop på under en halvtimme. De söta jordgubbarna kontrasterar perfekt mot de salta kalamataoliverna och fetaosten. Servera gärna till lax och färskt bröd.

    Jordgubbssallad
Visste du det här om spenat
  • Spenat är rik på vitaminer och mineraler, särskilt A, C, K och järn.
  • Spenat förvälls ofta för att bevara färg och näring.
  • Den innehåller antioxidanter.
  • Spenat kan frysas och behåller då smak och näring bättre än vid torkning.

Artiklar Visar 1762 stycken

Massor av småblad!

Guide

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.

En kyckling - tre rätter

Trestegsraket

Koka en hel kyckling som sedan är grunden för tre dagars middagar - smidigt, smart, mindre matsvinn och framförallt - supergott!

Järnrik mat

Järn

Så många som en tredjedel av alla kvinnor har järnbrist. Men hur vet du om du är en av dem? Och hur får du i dig mer järn? Det mesta om järn reder vi ur här! Vi har samlat tips på hur du får i dig järn via maten och recept med järnrika ingredienser som bönor, kött, skaldjur och kål.