Kämpar du med att få i barnen grönsaker? Här tipsar vi om 9 recept där vi lurigt nog gömt en massa grönsaker som gör maträtterna ännu godare.
Spenat
Gott och nyttigt!
Spenat, med sina mörkgröna blad och milda smak, är en riktig supergrönsak fylld med järn, vitaminer och antioxidanter. Perfekt i sallader, soppor och varma rätter – och lika lätt att odla som att använda i köket.
Här hittar du alla våra goda recept med spenat.
Allt du alltid undrat om spenat
Vad är spenat?
Spenat är en grön bladgrönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den kan ätas rå i sallad, lättstekt, kokt eller mixad i smoothies och soppor.
Vad är skillnaden på färsk och fryst spenat?
Färsk spenat är krispig och mild, perfekt rå. Fryst spenat är mjukare, blancherad och klar att använda i varma rätter.
Fryst spenat – hur använder man det?
Tina fryst spenat och pressa ur vattnet innan du använder den i soppor, grytor, pajer eller smoothies.
Ska man skölja färsk spenat?
Ja, färsk spenat bör sköljas noggrant under kallt vatten för att få bort jord och små insekter innan den används.
Hur förväller man spenat?
Koka spenaten 30–60 sekunder, spola kallt vatten och pressa ur vattnet innan användning.
Är spenat nyttigt?
Ja, spenat är väldigt nyttigt! Den är rik på vitaminer (A, C, K), mineraler (järn, magnesium) och antioxidanter.
Vad är det godaste man kan laga med mycket spenat?
Det finns så mycket gott du kan laga med spenat. Några av mina favoriter är: spenakopita, lasagne med halloumi och spenat, spenatsoppa med ägg och bibimbap.
Vad är det nyttigaste man kan äta med spenat?
Några nyttiga recept med spenat är smoothie med spenat och avokado, spaghetti med spenatsås och spenatpannkakor.
Vad är det enklaste man kan laga med spenat?
Här är några enkla recept med spenat: Vegolasagne med spenat, vitlöksrostad potatis, surdegspizza med spenat och lax och toast med brie och spenat.
Kan barn äta spenat?
Små bebisar bör undvika rå spenat, men välkokt spenat går bra från ca 6 månader. Äldre barn kan äta spenat fritt.
Supergoda recept med spenat
Spanakopita - grekisk spenatpaj med filodeg och fetaost
Spanakopita - en frasig grekisk filodegspaj med spenat och fetaost. En ljuvlig spenatpaj smaksatt med citron, dill och muskot. Toppa med sesamfrön och servera med en krispig sallad.
Krämig pasta med halloumi och tomat
Krämig pasta med halloumi och tomat, ett snabblagat recept med vinnande ingredienser som vitlök, härlig ost och pasta, gärna gnocchi. Den smakrika såsen kryddas med persilja, basilika, salt och peppar och en fantastisk doft sprider sig i köket! Blanda såsen med pastan och toppa med halloumi.
Krämig svamppasta
Laga en härligt krämig svamp pasta med grädde, vitt vin, spenat, purjolök, timjan och parmesan. Den här pastarätten, som går lika bra att göra på kantareller som på Karljohanssvamp, är en lika lättlagad som festlig rätt och tilltalar de allra flesta.
Spenatpaj med fetaost
En god vegetarisk lakto-ovo är aldrig fel! Utmärkt som vardagsmiddag, lunch eller att ta med på utflykten. Här får den klassiska vegetariska smakkombinationen spenat och fetaost ta plats i ett krispig pajskal. Servera gärna med en sallad.
Friterat rispapper med räkor och srirachamajjo och gurka
Frasiga och krispigt små munsbitar med god smak som görs av friterat rispapper. Srirachamajonnäsen och räkorna är stommen som läggs på bitarna av rispappret. Toppa därefter tilltuggen med spenat, koriander och gärna svarta sesamfrön.
Lax med spenat, grädde och parmesanost
Den här laxen ugnsbakar du på en bädd av grädde och spenat och toppar med riven parmesanost. Servera med kokt potatis. En lättlagad laxrätt med goda chanser att bli en ny fiskfavorit!
Jordgubbssallad
Denna härligt somriga jordgubbssallad svänger du ihop på under en halvtimme. De söta jordgubbarna kontrasterar perfekt mot de salta kalamataoliverna och fetaosten. Servera gärna till lax och färskt bröd.
- Spenat är rik på vitaminer och mineraler, särskilt A, C, K och järn.
- Spenat förvälls ofta för att bevara färg och näring.
- Den innehåller antioxidanter.
- Spenat kan frysas och behåller då smak och näring bättre än vid torkning.
Artiklar Visar 1762 stycken
Massor av småblad!
Guide
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Vardagskockens godaste recept med svartkål
Nyttigt och gott!
Svartkålspesto med spaghetti, Ribollita och pizza med svartkål. Här är mina favoriter.
Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
En kyckling - tre rätter
Trestegsraket
Koka en hel kyckling som sedan är grunden för tre dagars middagar - smidigt, smart, mindre matsvinn och framförallt - supergott!
Har du idétorka när det kommer till att planera veckans måltider? Då hjälper jag dig!
Järnrik mat
Järn
Så många som en tredjedel av alla kvinnor har järnbrist. Men hur vet du om du är en av dem? Och hur får du i dig mer järn? Det mesta om järn reder vi ur här! Vi har samlat tips på hur du får i dig järn via maten och recept med järnrika ingredienser som bönor, kött, skaldjur och kål.
Hur intresset för matlagning väcktes, vad äter hon när ingen ser och massa mer...
Råvaror som har tröttnat kan till exempel bli en saftig morotskaka.