Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Krämig svamppasta

Laga till en härligt krämig pasta med svamp, grädde, vitt vin, spenat, purjolök, timjan och parmesan. Den här pastarätten, som går lika bra att göra på kantareller som på karljohanssvamp, är en lika lättlagad som festlig rätt och tilltalar de allra flesta.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa och skiva svampen. Fräs den i hälften av smöret i en stor stekpanna tills vätskan ångat bort. Krydda svampen med tsk salt och lägg åt sidan.
  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i resten av smöret i stekpannan någon minut.
  4. Tillsätt vinet och låt koka ner tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter.
  5. Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut.
  6. Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet (för 4 port).
  7. Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och parmesan i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: använd äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105, Lysozym, eller svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 400 g svamp (t ex kantareller, karljohanssvamp och champinjoner)
  • 400 g pasta (t ex strozzapreti)
  • 1 purjolök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 250 g färsk bladspenat
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 4 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer