Fixa festen

Ordna cocktailparty på 1920-talsvis

Sätt en fjäder på huvudet, blanda klassiska cocktails och bjud in till 1920-talsfest. Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar på cocktailpartyt.
Tips: Här hittar du allt för 20-talsfesten!

Dryck till cocktailpartyt

Färgglada cocktails i vackra glas hade sin gyllene tid på 1920-talet. Då var det förbjudet att sälja alkoholhaltiga drycker i USA. I stället dök det upp hemliga barer som serverade smuggelsprit och hembränt. Den illasmakande spriten blandades med juice till välsmakande cocktails.

Drinkar från 20-talsbaren Melt

 • White Lady

  White Lady

  Betyg 3.1 av 5.
  16 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Bjud på en citronsyrlig cocktail med anor från 1919. Denna eleganta drink, som går under det sofistikerade namnet White Lady, får sin friska smak av färskpressad citronjuice. På toppen ett härligt äggviteskum och tunt skivat citronskal.

  White Lady
 • Old Cuban

  Old Cuban

  Betyg 4.1 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  En bubblig champagnecocktail som sätter feststämningen direkt. En Old Cuban gör du med färsk mynta, limejuice, rom och den kryddiga bittern angostura. Toppa med champagne eller mousserande vitt vin och servera!

  Old Cuban
 • Hanky Panky

  Hanky Panky

  Betyg 4.8 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Denna kryddiga gindrink från 1903 får sin karaktäristiska bitterhet av örtlikören Fernet Branca. Hanky Pankyns djupa färg och smak kommer från gin och söt vermouth som snabbt rörs ihop med is och silas ner i snygga cocktailglas. Så – nu kan festen börja!

  Hanky Panky

Fler klassiska cocktails

 • Whisky sour

  Whisky sour

  Betyg 4.3 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Ett drinkrecept på en utsökt syrlig drink. Whiskey sour rör du enkelt ihop av whisky, limejuice och sockerlag. Servera den läckra, sura drinken med is.

  Whisky sour
 • Shirley Temple

  Shirley Temple

  Betyg 3.1 av 5.
  69 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Alkoholfri drink som dracks av skådespelerskan Shirley Temple när hon gick på filmpremiärer som barn. Ginger ale, grenadine och lime anger smaktonen.

  Shirley Temple
 • Plommon-bellini

  Plommon-bellini

  Betyg 2.7 av 5.
  85 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Bjud på en sprudlande välkomstdrink med mousserande vin smaksatt med det söta japanska plommonvinet umeshu. Är det svårt att få tag på går det att ersätta med ett annat frukt- eller bärvin, exempelvis körsbärsvin.

  Plommon-bellini
 • Cosmo

  Cosmo

  Betyg 2.7 av 5.
  15 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Här är ett recept på den klassiska drinken Cosmo eller Cosmopolitan. Den sötsyrliga smaken från citronvodka, tranbärsjuice, cointreau och lime är alltid uppskattat och riktigt gott!

  Cosmo
Motbok och spritförbud

I Sverige tog staten kontroll över alkoholförsäljningen 1919 och införde motbok som reglerade hur mycket varje person fick köpa. 1922 genomfördes en folkomröstning om man skulle ha spritförbud även i Sverige. Nej-sidan vann med knapp majoritet.

20-talsbaren Melt

Burlesk

En trappa ner på Melt Bar i Stockholm dansas det burlesk med jämna mellanrum. Många av oss känner nog till burlesk som en vågad dans, där kvinnorna bär korta klänningar och har fjädrar i håret. Men en burleskshow innehåller också ofta satiriska sketcher; inte sällan går underhållning och ett litet mått av provokation hand i hand. Gemensamt för dagens burleskshower är att de hyllar den gamla burlesken med hjälp av kläderna; glitter, fjädrar, korsetter, höga klackar och hattar var ett vanligt inslag i dåtidens shower och så även idag. Historiskt sett var burlesk ett nöje för medelklassen, och många shower riktade kritik mot överklassen; dock alltid framförd med satir. Idag ses burlesk av många, men ofta är det fler kvinnor än män i publiken.

20-tals cocktails

På Melt serveras också cocktails med tidstypisk blandning. Gemensamt för många cocktails från förbudstiden är att de ofta blandas med citrus- och fruktjuicer. Precis som på de hemliga barerna för snart 100 år sedan serverar också Melt vissa cocktails i tekoppar – allt för att hålla cocktaildrickandet så diskret som möjligt. Är man modig nog att dricka helt öppet serverasen klassisk Hanky Panky gärna i en coupette – ett champagneglas som var populärt på 1920-talet.

 

Artiklar (1565)

Små munsbitar!

Läckra kanapéer

Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.  

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Drinkinspiration

Sommardrinkar 2024

Rosé sangria, rabarbermojito eller fläderdrink. Här är årets sommardrinkar 2024!

Skål i bål

Läskande gott

Recept på svalkande bål att servera under säsongens festliga stunder.

Nyårsskål utan alkohol

Nyårsskål utan alkohol

Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.